Technology

pénztárgép NAV
Forrás: ITB

Egyre több az online pénztárgép

Márciusi adatok szerint már az 59 ezret is meghaladta az üzembe helyezett online pénztárgépek száma. Várhatóan május végéig az üzletek többségében már online pénztárgép működik majd - írta az MTI kérdésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Nem indult egyszerűen a történet, a médiában csak „kasszabotrányként” emlegetik, ami az online pénztárgépek bekötésére vonatkozó határidő betarthatósága körül alakult ki az utóbbi, nagyjából fél évben. Volt itt a csaló cégtől kezdve az illegális, nem „adó kompatibilis” kasszákig minden, ami azért volt kellemetlen, mert egyre csak hátráltatta abban a kereskedőket, hogy határidőre bekössék a készülékeket. Mindez pedig folyamatosan veszélyt jelentett rájuk nézve, hiszen sokan pályáztak a bekötés anyagi vonzatát finanszírozó állami támogatásra, ami viszont csak akkor adható, ha a határidőt is betartják.

Azt a Nemzetgazdasági Minisztérium is belátta, hogy a történtek miatt az eredetileg év elejére kitűzött határidő tarthatatlanná vált. A kormány még februárban döntött úgy, hogy a visszavont engedélyű pénztárgépet forgalmazó Alt Cash Kft. és Japán Cash Kft., illetve az eltűnt Patkós Cassa Kft. volt ügyfeleinek 2014. április 30-ig meghosszabbítja az 50 ezer forintos állami támogatás igénybevételére nyitva álló üzembe helyezési határidőt. Az érintett kasszákat mintegy 80 ezer vállalkozó rendelte meg.

A NAV korábban azt közölte, hogy nagy reményeket fűz az online pénztárgépek bevezetéséhez, a második félévtől már eredményeket is vár. Ilyen volumenű adatszolgáltatás ugyanis még soha nem állt az adóhatóság rendelkezésére: csak február elejéig, az addig bekötött pénztárgépektől mintegy 30 millió adathoz jutottak. Egy hónapja még „csak” 49 ezer pénztárgép állt ehhez renelkezésükre, mostanra már közel 60 ezret számolnak, s feltételezzük, hogy az igazi áttörés ezen a téren majd valóban május környékén következhet be.