Technology

highway
Forrás: ITB

Önjáró teherautókkal kísérleteznek Japánban

Egy japán kutatóintézet számítógép által vezérelt robotpilótával ellátott teherautóirányítási-rendszert fejlesztett ki , melynek révén a járművek képesek vezető nélkül, konvojban közlekedni.

A próbajárat során egy négy teherautóból álló konvoj három kilométeres utat tett meg négyméteres követési távolság és 80 kilométer/órás sebesség mellett, emberi beavatkozás nélkül. Az úttartásról a teherautókra szerelt kamerák és radarok gondoskodtak, de a járművek vezetőfülkéiben a biztonság kedvéért emberek ügyeltek a rendszer helyes működésére.

A fejlesztő New Energy and Industry Technology Development Organization kutatóintézet tájékoztatása szerint a rendszer alkalmazása csökkenti a járművek légellenállását és ezáltal azok üzemanyag-fogyasztását is. A próbaút során a teherautók az átlagosnál 15 százalékkal kevesebb benzint fogyasztottak.

A kutatóintézet a jövőben autópályákon tervezi használatba helyezni a rendszert, ugyanakkor azt is elismerte, hogy a robotpilóták által vezetett autókkal szembeni biztonsági és pszichológiai aggályok leküzdése komolyabb kihívásnak ígérkezik, mint rendszer kifejlesztése.