Technology

okostelefonok
Forrás: touchit.sk

Októbertől díjmentesen függetlenítik telefonjainkat a szolgáltatók

Aki a közeljövőben készülék-függetlenítést tervez, az jobban jár, ha kivár október 24-ig.

A SciamuS, Magyarország vezető telekommunikációs tanácsadó cége felhívja mind a vállalatok, mind a lakosság figyelmét arra,

A hálózati korlátozással rendelkező készülékeik függetlenítése a törvényi szabályozás alapján hamarosan, 2017. október 24-től díjmentes lesz, ezért aki készülék-függetlenítést tervez, és megteheti, inkább várja meg a díjmentes időszakot. Különösképpen igaz ez azokra a vállalatokra, ahol szolgáltató-váltás miatt a céges eszközökön tömegesen kénytelenek a SIM-lock-ot feloldani – hívja fel a figyelmet a SciamuS. 

A hálózati korlátozás a mobilszolgáltatókkal egyidős jelenség: az előfizető bizonyos kedvezmény ellenében vállalja, hogy a szolgáltatóknál vásárolt készülékei csak azok hálózatán működnek, más szolgáltató SIM-kártyájával nem. A korlátozott készülékeket a szolgáltatók a hűségidő lejárta után ma még díjfizetés mellett függetlenítik.

Az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosítását az Országgyűlés 2017. június 15-én fogadta el, amely a következők szerint rendelkezik: "A határozott idejű előfizetői szerződés lejártát követően a szolgáltató az előfizető kérésére külön díjazás nélkül köteles gondoskodni arról, hogy az e szerződéssel együtt vásárolt készülék bármely szolgáltató előfizetőjeként használható legyen (hálózat-függetlenítés)."

Eltérő összegeket spórolhatunk meg a különböző szolgáltatóknál az új törvény után, de egyvalami továbbra is érvényes lesz: ha nem járt le a hűségünk, vagy a szerződés értelmében valamilyen összeggel tartozunk a szolgáltatónak a feloldást követően, ezt meg kell fizetni – figyelmeztet a telekommunikációs tanácsadó cég.