Technology

vodafone_kiraly_istvan
Forrás: Vodafone Magyarország

Okos oszlopokkal épül az intelligens Budapest

Öt okos, különböző funkciókkal rendelkező közvilágítási oszlopot telepítettek és kapcsoltak csoportba a Lechner Ödön fasorban. Az oszlopokba épített eszközök egyetlen szerkezetbe integrálva kínálnak számos olyan szolgáltatást, amelyek a digitális infrastruktúra biztosításával az intelligens város koncepció fontos elemei lehetnek. A projekt az ELMŰ-ÉMÁSZ kezdeményezésére valósult meg, az internet kapcsolatot a Vodafone Magyarország biztosítja.

Kedden tartották meg az első budapesti, csoportba kapcsolt okos közvilágítási oszlop projekt bemutatóját a Lechner Ödön fasorban és a Művészetek Palotájában. Bár okos oszlopok már évek óta működnek Budapesten (például a II. kerületben a Mamut bevásárlóközpont mellett), azonban ez az első olyan kezdeményezés, amelynek keretében öt oszlopot csoportba kapcsoltak és mindegyik oszlop más és más funkciókkal rendelkezik.

Az új oszlopok többek között wi-fi szolgáltatást biztosítanak, a IX. kerületi biztonsági szolgálathoz bekötött biztonsági kamerák és a segélyhívó gomb található rajtuk, környezeti érzékelőket és programozható LED információs képernyőket is elhelyeztek rajtuk, illetve az okos telefonos alkalmazással működtethető és a töltési állapotot is jelző elektromosautó-töltő berendezéseket. A fejlesztésnek köszönhetően a közvilágítási infrastruktúra biztosítja az újszerű, intelligens városi megoldások gerincét.

“Ez a kísérleti projekt új kommunikációs lehetőséget teremt a közvilágítás újradefiniálásával. Úgy is mondhatnánk, hogy rávilágít a jövő kommunikációjára, bemutatva az oszlopok újfajta hasznosításának lehetőségeit valós városi tesztkörnyezetben” – hangsúlyozta Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ igazgatóságának elnöke.

„A Lechner-projekt igazodik kormány és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) céljaihoz. El kell érni, hogy a dinamikus gazdasági növekedés legyen jellemző, ebben a magas hozzáadott értéket biztosító, innovációt jelentő tevékenységeknek kell meghatározónak lenniük, és kevésbé az összeszerelő tevékenységnek. Az, hogy a nemzetközi cégek is aktivizálják a magyarországi kutatás-fejlesztési tevékenységüketet pozizív hatással van a magyar vállalkozásokra is” – mutatott rá Kaderják Péter, az ITM államtitkára.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ kezdeményezésére megvalósult projekt internet szolgáltató partnere a Vodafone Magyarország. A távközlési cég optikai kábellel gondoskodik a nagy sebességű, megbízható hálózati kapcsolatról. A Vodafone az információs LED-panellel rendelkező oszlopokhoz a távfelügyelethez és tartalom-letöltéshez szükséges internet-hozzáférést 4 oszlop esetében biztosítja. A IX. kerületi Közterület Felügyelethez bekötött oszlopok esetében a társaság a vezetékes bérelt vonali adatkapcsolatot biztosítja a Vodafone az oszlopok és a Bakáts téri központ között. Az oszlopokon segélyhívó gombok is találhatók, amelyek szintén a IX. kerületi Közterület Felügyelethez kapcsolják a bajba jutottakat, két oszlop esetében az IP-alapú vezetékes telefonos szolgáltatás a Vodafone segítségével valósult meg. Valamennyi okos oszlop díjmentes wi-fi hozzáférést kínál, ehhez a hálózatot, valamint a jogosultságok menedzselését és a tartalomszűrést szintén a Vodafone biztosítja. A ma bemutatott oszlopok közül egyen környezeti szenzort is elhelyeztek, ami hozzájárul a lehető legpontosabb meteorológiai adatok méréséhez, meghatározásához (hőmérséklet, páratartalom, por, UV, CO, CO2, NO2 mérés). Ennél az oszlopnál az adatgyűjtő szerver internet-hozzáféréséről gondoskodik a Vodafone.

A Vodafone nemcsak a projekt közreműködő partnereként vesz részt az okos oszlop kezdeményezésben, de az egyik új felhasználási lehetőséget is teszteli ügyfélként. Az új infrastruktúra ugyanis marketingszempontból is szolgál újdonságokkal. Az egyik ilyen a dinamikus hirdetések lehetősége: az oszlopon megjeleníthető hirdetések tartalma valós időben, távolról frissíthető, ami nagyban segíti a hirdetők gyors reagálását a hirdetések tartalmát tekintve, ezáltal sokkal rugalmasabbak, mint a hagyományos offline változatok. Mindemellett egy-egy oszlop akár videós tartalmakat is meg tud jeleníteni, így nem csak egy statikus képet tud mutatni, hanem komplexebb tartalmak közvetítésére is alkalmas.

„A gigabites adatátviteli sebesség és a csúcstechnológia lehetővé teszi a városok számára, hogy napról napra okosabbá váljanak, folyamatosan javítva a városi élet minőségét. Ez a kezdeményezés zseniális példa arra, hogy az együttműködő vállalatok milyen módon indulhatnak el együtt a digitális jövő felé” – mondta Király István, a Vodafone Vállalati Szolgáltatások Üzletág Vezérigazgató-helyettese. „Nagyon büszke vagyok arra, hogy a Vodafone konvergens megoldásai biztosítják az összeköttetést Budapest első intelligens utcai világítás projektjében az ELMŰ-ÉMÁSZ-szal és a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-vel partnerségben„ – tette hozzá a szakember.

Az intelligens városoknak új, többfunkciós megoldásokra van szükségük, amelyek a digitális infrastruktúra biztosításával javítják a városi élet minőségét. A most bemutatott okos oszlopok további modulokkal bővíthetők a jövőbeli városi igényeknek megfelelően. A fő szempont a városi életet támogató új funkciók kialakítása esztétikus utcabútorokba építve és ezek integrált működtetése a különféle felhasználói csoportok igényeinek megfelelő szolgáltatásokkal történő kielégítésére.

A ma bemutatott okos oszlopok új termékek az ELMŰ-ÉMÁSZ nem energiakereskedelemmel összefüggő termékeinek piacán, amelyeket magyar üzleti partnerekkel közösen fejlesztettek ki. Az energetikai cég ötletgazdaként, befektetőként és fővállalkozóként vesz részt a projektben. A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.a felállított oszlopok tulajdonosaként és a közvilágítás üzemeltetőjeként maga is befektető és finanszírozó partner. A Hofeka cég az oszlopok gyártója, a NETvisor pedig rendszerintegrátorként az informatikai architektúrát és annak támogatását biztosítja.