Technology

Opensource
Forrás: blogspot.com

Nyílt forrásból is bi folyik

A nyílt forráskódú üzletiintelligencia-eszközök a vállalati informatika egyre több területén jelentenek alternatívát a megszokott, hagyományos megoldásokkal szemben.

A nyílt forráskódú (os) szoftverek napjainkra elérték azt a fejlettségi szintet, hogy gyakorlatilag az üzleti intelligencia (bi) összes területén reális alternatívát kínálnak, az adatbázis-kezelőktől a jelentéskészítő eszközökön át az adatbányászati szoftverekig – jelentette ki egy a témával foglalkozó konferencián Arató Bence, a BI Consulting ügyvezető igazgatója.

 

Az os döntéstámogató eszközökkel foglalkozó vállalatok a szigorú gazdasági körülmények ellenére is gyors ütemben növekszenek. Köszönhető ez annak, hogy a költségtakarékos, alternatív licencelési modellek és a nyílt forráskódból származó átláthatóság és rugalmasság a válság idején különösen sokat számít a megrendelőknek, legyenek akár multik, akár kisebb cégek, akár non-profit szervezetek.

A egyre kiforrottabb szoftvereknek és az évről évre izmosodó szállítói és tanácsadói háttérnek köszönhetően a nyílt forráskódú bi-eszközök a vállalati informatika egyre több területén jelentenek alternatívát a megszokott, hagyományos megoldásokkal szemben. Egyre több az OEM-partner és végfelhasználó, valamint egyre több alkalmazási terület választható már nyílt forráskóddal.

Külföldi felmérések azt mutatják, hogy az üzleti intelligencia eszközeit alkalmazó szervezetek mintegy harmada használ nyílt forráskódú megoldásokat, s több mint felük tér át használatukra a közeljövőben.

A hagyományos, zárt forráskódú, nagy bi-rendszerek terjedése megállt, s még a nagy multinacionális szoftverházak kis- és középvállalatokra optimalizált termékei sem terjednek igazán azok árai miatt – fejtette ki Csillag Péter, a Starschema Kft. ügyvezetője. Igény pedig mutatkozna az üzleti intelligencia iránt a kis cégeknél is – például az állami adatszolgáltatási kötelezettség miatt --, ám nem akarnak sok pénzt költeni erre a célra. Amennyiben nem találnak alternatív megoldást, marad a kézi adatkezelés.

Itt rúghatnak labdába a nyílt forráskódú bi-eszközöket gyártó cégek, amelyek ingyenes szoftverei – a köré gyűlő közösség fejlesztette úgynevezett community editionök – sok esetben már tudnak annyit, amennyi elég egy kisebb cég számára. Persze, ezzel nem jár céges támogatás, konzultáció és egyéb előnyök, ám ha valaki szán némi pénzt az eszközök magas szintű működtetésére, előfizetési díj ellenében minden szolgáltatást megkap. Költségei pedig a hagyományos szoftverek beszerzési, licencelési és támogatási költségeinek kétharmadára, de akár felére is csökkenhetnek.