Technology

Firefox OS
Forrás: ITB

Nemsokára kaphatók lesznek itthon is a Firefox OS okostelefonok

Dr. Andreas Gal, a Mozilla Mobile divíziójának magyar származású alelnöke, a Firefox OS vezető fejlesztője kötetlen sajtóbeszélgetés keretében mutatta be Budapesten az operációs rendszert.

A Firefox OS alapú okostelefonok árusítása hamarosan hazánkban is megkezdődik. A Telenor is megerősítette azt a hírt, hogy tervei között szerepel, hogy még az év vége előtt elindítja a Firefox OS okostelefonok magyarországi, szerbiai és montenegrói értékesítését.

Az operációs rendszert először Spanyolországban, Kolumbiában és Venezuelában vezették be, és a Firefox OS sikere felülmúlta a fejlesztő minden várakozását. Ez a Mozilla által kiadott közlemény szerint pontosan azt bizonyítja, hogy az emberek érdeklődnek a nyílt technológiájú okostelefonok iránt. A Deutsche Telekom a várakozásokon felüli lengyelországi értékesítésről számolt be. "Izgatottak vagyunk, hogy nemsokára Németországban is elkezdődnek az értékesítések, amelyet hamarosan Görögország és Magyarország követ.” - nyilatkozta Thomas Kiessling, a Deutsche Telekom vezető termékekért és innovációért felelős igazgatója.


A Firefox OS okostelefonok az első olyan eszközök, amelyek a teljes webes technológia segítségével egyszerre biztosítják a teljesítményt, a személyre szabhatóságot és az alacsony árat, kellemes, intuitív és könnyen használható élménnyel párosítva, amelynek köszönhetően különböznek bármilyen másik telefontól. Különlegesség az adaptív keresési funkció, amely kategorizálva, könnyen emészthető módon tárja elénk a témában a weben fellelhető tartalmakat.

A Firefox OS egy kiterjesztett változata a Firefox asztali és mobil böngészőjének, amelyet már több száz millió ember használ. A Mozilla a rendszeren több mint 20 hardver- és operátor partnerrel dolgozik együtt, hogy az okostelefont első ízben megvásárlók a lehető legjobb élményt kapják szerte a világon.

„A Firefox OS folyamatosan terjed az új piacokon, amelyeken jelentős növekedésre van kilátás, igy juttatják el a webes ökoszisztéma előnyeit mindenkihez. Ez a növekedés alátámasztja a szereplők elkötelezettségét a platformmal szemben, valamint a fogyasztók elégedettségét. A Firefox OS a terjeszkedés második szakaszába lép, miközben a harmadik okostelefonos platform címre pályázó más rendszerek csak nehézkesen tudnak piaci részesedést szerezni. A Firefox OS platformja folyamatosan új funkciókkal bővül, amelyek egyensúlyt teremtenek a megfizethetőség és a fogyasztók között. Ami talán még ennél is fontosabb, hogy a Firefox OS továbbra is vonzza az új alkalmazásokat és tartalomszolgáltató partnereket. Ez a platform életerősségét bizonyítja, és növelni fogja népszerűségét a felhasználók körében, valamint elősegíti az innovációt a fejlesztői közösségekben.” - vélekedett John Jackson, az IDC Research alelnöke.