Technology

Kroes300dpi2.jpg
Forrás: EU

Nem tetszik az Európai Bizottságnak a halogatás

Európa látja kárát annak, hogy a legtöbb tagállam nem nyitja meg elég gyorsan a 4G mobil szélessávú frekvenciasávot, közölte az Európai Bizottság.

Az uniós végrehajtó intézmény arról számolt be, hogy a tagállamok fele különleges okokra hivatkozva a 800 MHz-es frekvenciasáv felszabadításának elhalasztását kérte, miután a közös megegyezéssel rögzített 2013. január 1-jei határidőre nem tudták biztosítani a sávot a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások számára.

Az Európai Bizottság "a mai napon vonakodva bár, de a 14 kérelemből 9-et jóváhagyott" - olvasható a közleményben, amelyből kiderül, hogy Magyarország is engedélyt kapott a halasztásra ez év végéig. A 800 MHz-es sáv megnyitása elengedhetetlen a népszerű, vezeték nélküli szélessávú elektronikus hírközlési szolgáltatások elterjedéséhez.

A közlemény idézi Neelie Kroest, a brüsszeli testület digitális ügyekben illetékes alelnökét, aki szerint "ez az utolsó ilyen engedmény, amelyet gyakorlati megfontolások indokolnak. A frekvenciaspektrum megnyitása terén elszenvedett mindennemű késedelem az európai gazdaság kárára válik, és joggal váltja ki a lakosság elégedetlenségét. Ezért a frekvenciaspektrumra vonatkozó szabályok reformja központi elemét fogja képezni az egységes távközlési piac kiépítésére irányuló javaslatnak, melyet a Bizottság szeptemberben fog előterjeszteni".