Technology

Nagyon igyekeztek
Nagyon igyekeztek
Forrás: samsung.com

Nem lesz Google Wallet a Verizon Nexusában

Hamarosan kapható lesz az Egyesült Államokban a Google zászlóshajójának szánt Galaxy Nexus, a Verizon előfizetőket azonban kellemetlen meglepetés éri.

A különböző gyártók által gyártott és Nexus néven forgalmazott okostelefonok mindig a Google büszkeségei voltak, céljuk az Android operációs rendszer teljes kihasználása és bemutatása volt. A legjobbnak szánt telefonok sok szempontból különlegesnek számítanak, ezek közül a legfontosabb, hogy frissítésüket közvetlenül a Google végzi és nem a gyártók, illetve szolgáltatók. A készülékre telepített Android teljesen nyers, a gyártók és szolgáltatók nem fazonírozzák azt saját elképzeléseik szerint, legalábbis elvileg.


A Samsung által gyártott legújabb Nexus telefon az első, amely az Android 4.0-ás operációs rendszerét futtatja és az egyik első amely a beépített NFC chip segítségével már lehetővé teszi, hogy a telefonnal fizessen tulajdonosa. A Verizon az első amerikai szolgáltató, amely kínálja a telefont és úgy tűnik az előfizetők számára nem lesz teljes a “nyers Android élmény.” A Google kényszerűen behódolt a Verizonnak és letiltotta a mobilos fizetést elősegítő és korábban nagy hírveréssel beharangozott Wallet alkalmazást. Úgy tűnik a Google nem tudta érvényesíteni érdekeit a telekom szolgáltatóval szemben, és vállalta, hogy a Verizon által forgalmazott készülékekre nem telepíti az alkalmazást, illetve azok telepítését letiltja az Android Marketről.

Az amerikai Android fanatikusok számára kedvezőtlen a hír, hiszen várhatóan nem csak a Verizon által forgalmazott készülékekről lesz letiltva az alkalmazás, hanem az AT&T és a T-Mobile hálózatán működőkről is, feltéve, hogy ezek a szolgáltatók is felveszik termékpalettájukra a telefont. A három szolgáltató azért blokkolhajta a Google Wallet szolgáltatást, hogy saját Isis nevű mobil fizetési megoldásukat védjék, ami a tervek szerint a jövő évben indul az Egyesül Államokban. Egyelőre csak a Sprint által forgalmazott, illetve az Európában kapható telefonokon lehet használni a Wallet-et és nem is valószínű, hogy a Verizon később változtat álláspontján. A Google Wallet idei bejelentésekor többen feltették a kérdést, vajon a saját rendszerrel dolgozó szolgáltatók megengedik-e használatát az általuk forgalmazott készülékeken, úgy tűnik erre most megérkezett a Verizon válasza.