Technology

AVIF
Forrás: ITB
Jön az AVIF képformátum

Nem várt területen újít a Chrome és a Firefox

A leginkább optimalizált és ezért a legkisebb méretű fájlokat eredményező képtömörítési formátum hírében álló AVIF támogatása rövidesen megjelenik a böngészőkben, lehetővé téve minden korábbinál kisebb összméretű weboldalak létrehozását a növekvő mobilos internetezési arányhoz való igazodás jegyében.

Az AVIF a 2015-ben a Google, a Cisco és a Xiph.org által kifejlesztett AV1 videókodeken alapul. A Netflix 2018 óta támogatja a 2019 februárjában hivatalosan képszabvánnyá minősített formátumot, és a streaming szolgáltatót rövidesen követte a VLC videólejátszó, a GIMP videószerkesztő, valamint további programok. Terjedésének az eddigi legnagyobb lökést a Microsoft adta azzal, hogy a Windows 10 operációs rendszer a May 2019 Update változattól kezdődően támogatja a formátumot, ha a felhasználó telepíti a Microsoft Áruházból az AV1 videókodeket.

Az elkövetkező időszakban pedig a legnépszerűbb böngészőprogramok is feliratkoznak a listára. A Mozilla eredetileg a Firefox májusban megjelent 76-os változatától kezdve akarta támogatni az AVIF-ot, de a koronavírus-járvány miatt halasztott, így a debütálás várhatóan az augusztus végén esedékes Firefox 80-ban történik meg.

Ami a Chrome böngészőt illeti, a hírek szerint az AVIF formátumot az ugyancsak augusztusban kijövő 85-ös változatban kívánja bevezetni a Google.