Technology

Néhány éven belül elektronikus lesz minden közbeszerzési eljárás

Közel 100 fő részvételével november 13-án tartotta meg hagyományos közbeszerzési konferenciáját az IVSZ.

A „Csak a változás állandó” szlogennek megfelelően az előadók a gyorsan változó szabályozási környezetet ismertették, valamint eljárási és jogalkotási tapasztalatokat osztottak meg a résztvevőkkel. A konferencián elhangzott, hogy jövőre új közbeszerzési irányelveket fogadnak el, amelyek nemzeti jogba történő átültetésénél az IVSZ - felhasználva eddigi tapasztalatait - aktív szerepet kíván vállalni a konzultációkon.

„Az IVSZ kiemelten fontosnak tartja az IT fejlesztésekre szánt több százmilliárd forint felelős elköltését megalapozó közbeszerzési szabályozást. A jövőbeli közbeszerzések során továbbra is érvényesülni kell a közbeszerzési alapelveknek, különös tekintettel a verseny tisztaságára, az esélyegyenlőségre, az egyenlő bánásmódra.” – mondta Laufer Tamás, az IVSZ elnöke a nyitóbeszédében. „Fontos feladatunk továbbá elősegíteni, hogy miként lehetne még inkább „jogszerűen” fokozni a hazai tulajdonú kkv-k megerősödését, a hazai start-up vállalkozások megjelenését az ajánlattevői körben, miként lehetne az igazán innovatív IKT cégeket is becsábítani az ajánlattevők közé.”

A Szövetség és tagvállalatai pozitív hangvételben nyilatkoztak a 2010 óta a közbeszerzési szabályozási rendszerben végbement változásokról, a felesleges ajánlattevői adminisztráció csökkentésére való törekvésről, az eljárások felgyorsításáról és a szabályok egyszerűsítéséről, ugyanakkor érzékeltették: van még teendő, amiben a jogalkotók továbbra is számíthatnak az IVSZ konstruktív partnerségére.