Technology

bge_3
Forrás: i40platform.hu

Napelemes rendszereket telepítettek a BGE épületeire

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) mintegy 122 millió forint támogatás felhasználásával öt épületére napelemes energiatermelő rendszert telepített az Európai Unió Kohéziós Alapja és a Magyar Állam társfinanszírozásában. A budapesti 11. és 16. kerületi kollégium, a zuglói kampusz két épületén, valamint a zalaegerszegi karon a KEHOP európai uniós projekt keretében megvalósult beruházás hozzájárul a tudatos szemléletformáláshoz, valamint a környezet védelme mellett jelentős költségmegtakarítást is eredményez.

A „Társadalmi Felelősséget vállaló Egyetem” stratégiai célhoz illeszkedve a BGE benyújtotta a „KEHOP-5.2.11-16-2016-00002 azonosítószámon, a Napelemes rendszerek telepítése a Budapesti Gazdasági Egyetem épületein a társadalmi felelősségvállalás jegyében” elnevezésű pályázatát. A sikeresen elnyert pályázattal az egyetem felelős felsőoktatási intézményként környezetvédelmi, szemléletformálási és üzemeltetési költség racionalizálási célokat is megvalósít egyben. A támogatásból továbbfejlesztett épületek villamosenergia igényüket korábban teljes egészében az országos közcélú villamosenergia hálózatból fedezték.

Dr. Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Egyetem kancellárja elmondta: „Egyetemünk a mostani 122 millió forint összegű beruházással együtt összesen az elmúlt öt év során jelentős, több mint egymilliárd forint értékben végzett energetikai korszerűsítési beruházásokat. A beruházások eredményeképp nemcsak az egyetemünk üzemeltetési költségei csökkenthetők, hanem az innovatív és környezetkímélő technológiák széles körű alkalmazása összhangban áll az Intézmény Fenntarthatósági Stratégiájának megvalósításával.”

A fejlesztés keretében a BGE öt épületének tetőszerkezetére egyenként 50 kVA csatlakozási teljesítményű, HMKE méretű , hálózatra csatlakozó napelemes rendszert telepítettek. A beruházás eredményeként az Egyetem villamoshálózatából igénybe vett áram éves felhasználása várhatóan közel 275 ezer kWh-val kevesebb lesz, így az üzemeltetési költségek éves szinten akár több mint tízmillió forinttal, a környezeti terhelés pedig évente több mint 250 tonna széndioxid-egyenértékkel csökkenhet.