Technology

CERN
Forrás: wordpress.com

Nagyon elégedettek a magyar kutatók munkájával a CERN-ben

A CERN-ben folyó tudományos munka és a szervezetben megvalósuló széleskörű nemzetközi együttműködés lenyűgözi az embereket, részben ez az oka annak, hogy a részecskefizika ilyen népszerű lett az utóbbi időben, mondta Rolf Heuer, az Európai Nukleáris Kutató Szervezet főigazgatója.

"Időről időre mindenki felteszi magának a kérdést, honnan jövünk. A részecskefizika erre akar választ adni" - tette hozzá magyar újságírókkal Genfben folytatott beszélgetésén Heuer. A CERN tudósait elsősorban "nem az foglalkoztatja, hogy miért, hanem, hogy miként jött létre az általunk ismert világ". A sokszínű és soknemzetiségű szervezetet vonzóvá teszi az is, hogy bizonyítja: ennyiféle ország és ember munkáját összehangolva képes sikeressé tenni egy globális projektet. "Csak a CMS-detektor kísérleteiben 3000 ember dolgozik, a CERN munkájában 200 intézmény vesz részt" - mutatott rá.

Az MTI kérdésére elmondta, nagyon elégedett a magyarok munkájával, a tudósok sok kísérletben érdekeltek, köztük a gyorsító gyűrűn lévő CMS-ben és az ALICE-detektor méréseiben, valamint a részecskelassítóban, az AD-ben is. "Érintettek az ütközések alapvető két típusában (a proton-proton és a nehézion-ütköztetésekben). A Higgs-vadászatnak is fontos résztvevői." A nemrég átadott Wigner Adatközpontról szólva hangoztatta: ez az első alkalom, hogy a CERN kihelyez egy ilyen fontos munkát. A központra a tagállamok fele pályázott, azért döntöttek Magyarország mellett, mert a Wigner-központ kiváló ajánlatot tett.