Technology

storage
Forrás: uptimeus.com

Nagy Adat a memóriában

Adattárház-megoldásaiba integrált, memória alapú technológiával gyorsítja a nagy adat elemzését a Teradata.

Arra már régen rájöttek a vállalatok, hogy a feldolgozás érdekében bizonyos adatokat érdemes memóriában tárolni – a memória ugyanis háromezerszer gyorsabb, mint a merevlemez. Ugyanakkor minden adatot nem lehet memóriába pakolni: minden kapacitásbővülés és árcsökkenés ellenére a memória még mindig 80-szor drágább, mint a merevlemez. (Arról nem is beszélve, hogy a memóriában sérülékenyebb az adat, mint a diszken.)


Éppen ezért köztes megoldások születtek: különféle – nemegyszer külön eszközként megvásárolható – gyorsítótárakban tárolták a legfrissebb adatokat, hogy a rendszer gyorsabban hozzájuk férhessen. A Teradata most némiképp más utat választott, amikor bejelentette a Teradata Intelligent Memory megoldását. Az intelligens memória a cég adattárház-rendszereiben eddig is meglévő gyorsítótárat egészíti ki újabb memóriamennyiséggel. Ám míg a gyorsítótárban a legutóbb használt adatok vannak (és mindig a legrégebben használtak esnek ki), addig az Intelligent Memory a „legforróbb”, vagyis a leggyakrabban használt adatokat teszi elérhetővé. A rendszerben kifinomult algoritmusok figyelik, hogy milyen adatokra van szükség, és dinamikusan alkalmazkodnak az új lekérdezésekhez; ha egy adat „kihűl”, vagyis többé már nincs rá olyan nagy szükség, kikerül a memóriából. A teljes folyamat emberi beavatkozás nélkül zajlik.


A Teradata szerint számos előnye van annak, hogy a technológiát integrálták a cég adattárház-célhardvereibe. Nincs szükség külön memóriaeszközre; nem kell az egész adatbázist memóriában tárolni; pontosan annyi memóriát kell csak vásárolni, amennyi az adott terheléshez szükséges; nem kell változtatni az adatbázis-kezelőn vagy az SQL-parancsokon; minden adat mindig rendelkezésre áll - csak éppen némelyik gyorsabban.