Technology

Windows 10X
Forrás: Microsoft
Egyszerre két rendszer

Nagy Windows 10-meglepetés jöhet

Sajtóértesülések szerint a moduláris felépítésű, karcsúsított, eredetileg kétképernyős eszközökre szánt Windows 10X operációs rendszer első, most még csak egyképernyős berendezéseken futó változata októberben jelenik meg, egyidőben a telivér Windows 10 őszi funkciófrissítésével.

A Windows 10 ősszel esedékes - és a tavaly év végi frissítéshez hasonlóan csak kevés újdonságot tartalmazó - 20H2 jelű kiadásának (2009-es verziószám) tesztelése jelenleg folyik az Insider program keretében. Arról egyelőre nem érkezett információ, hogy a Windows 10X előzetes változatát is kiadják-e majd tesztelésre, vagy anélkül fog megjelenni. Várhatóan előre telepítve érkezik egy sor új noteszgépen és átalakítható PC-n, s modern, egyszerűsített felépítése, valamint gyorsasága miatt fogja ajánlani a vásárlóknak a Microsoft.

A Windows 10X nagy előnye a konténer modell: az alkalmazások saját virtualizált konténerükben futnak, így az operációs rendszer, az adatok és a többi program védve lesz, ha egy app rosszindulatú tevékenységet végez. Mi több, a Windows 10X kevesebb erőforrást igényel és kisebb késleltetéssel működik, mint a hagyományos virtuális gépek, így gyengébb hardveren is megfelelő teljesítménnyel tud működni.