Technology

műhold
Forrás: wordpress.com

Műhold új szerepben

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) reaktiválja WISE nevű infravörös csillagászati műholdját, hogy a 2011-ben nyugdíjazott űrteleszkóp hároméves misszió keretében kutassa a Földre esetlegesen veszélyt jelentő aszteroidákat.

A WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) műhold emellett a hivatal egyik jövőbeli programjához fog célpontokat keresni: a NASA tervei szerint automata űrhajót küld egy kisebb aszteroidához, hogy közelebb hozza azt, vagy egy részét a Földhöz. A hivatal asztronautái ezután meglátogathatják az "áttelepített" aszteroidát a NASA mélyűr küldetésekre kifejlesztett Orion kapszulájának próbarepülése során, amelyre a tervek szerint 2021-ben kerül sor.

A WISE űrteleszkóp 2009 decembere és 2011 februárja között kutatta az égboltot. A szakemberek összesen több mint 560 millió égitestet katalogizáltak a műhold segítségével. A NASA a jövő hónapban "ébreszti fel" a teleszkópot, amelyet három évig fog működtetni, nagyjából ötmillió dolláros éves költséggel, tájékoztatott a hivatal szóvivője, Dwayne Brown.

A NASA eddig a 95 százalékát megtalálta azoknak a Földhöz közeli aszteroidáknak, amelyek egy kilométernyi, vagy nagyobb átmérővel rendelkeznek és nagyjából félúton jár azon 15 éves erőfeszítésében, hogy feltérképezze azon Földhöz közeli égitestek 90 százalékát, amelyek átmérője nagyjából 140 méter.