Technology

opticable
Forrás: broadband.deals

Gyorsul a hálózatfejlesztés

A 4g hálózat dinamikus bővítése mellett a Magyar Telekom fejlesztéseinek eredményeként 440000 háztartás számára válik elérhetővé a nagysebességű internet 2015 végéig, amit a vállalat több milliárd forintos beruházással segít elő. A fejlesztés során összesen 2500 km optikai kábelt épít ki országszerte.

A most indult fejlesztések eredményeként a Telekom nagy sebességű, vezetékes internet lefedettsége a jelenlegi 1,8 millióról több mint 2,2 millió háztartásra nő 2015 folyamán. A szélessávú internethálózat kiépítésére a Telekom optimális modellt igyekezett kialakítani: figyelembe vették a kevésbé lakott, alacsonyabb népességű régiók helyi adottságait.

Christopher Mattheisen
Christopher Mattheisen
Christopher Mattheisen,
a Magyar Telekom vezérigazgatója hangsúlyozta: „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy egy korszerű, az európai szélessávú hálózatába bekapcsolódó infrastruktúrát építsünk ki Magyarországon is. Célunk, hogy minden magyar háztartásba eljusson a nagysebességű internet. A teljes körű »all-IP« megoldással kiválthatjuk az elavult technológiákat, ezáltal sokkal költséghatékonyabbá tehetjük a hálózatüzemeltetést, valamint jobb minőséget és ügyfélélményt nyújthatunk. A mobil fejlesztések területén pedig folytatjuk a 4g hálózat bővítését, amely már most 80 százalékos kültéri lakossági lefedéssel áll az ügyfelek rendelkezésére.”

A fejlesztés csökkenti a különbséget a városi és vidéki területeken elérhető internetszolgáltatások színvonala között. Megnyílik az út ahhoz, hogy országszerte digitális városok, települések sora jöjjön létre, és a legújabb infokommunikációs megoldásokra alapozva még magasabb minőségű szolgáltatások váljanak elérhetővé, valamint a közösségi életet támogató környezet alakuljon ki. A tervek szerint a helyi lakosok teljes körű tájékoztatást kapnak majd a vezetékes hálóz kiépítése miatt zajló munkálatokról minden érintett településen.

A fejlesztések kapcsán a Telekom olyan partnerre is támaszkodik, mint a kínai multinacionális vállalat, a Huawei Technologies. A két cég együttműködése nem teljesen újkeletű, hiszen az iptv-technológiai megoldások és az optikai hálózat korábbi fejlesztéseiben is együttműködtek az utóbbi években.