Technology

dron
Forrás: ITB

Most kezdődik a drónok harca

Ha a törvényi hátteret sikerül megnyugtatóan rendezni EU-s és országos szinten is, akkor a drónok ipari használatának csak a pénztárca és a képzelőerő szabhat határt. A HRP bemutatóján jártunk.

Már nem láttuk, hogy merre repül a drón, a látóhatáron az apró, pici pont is eltűnt. De a drón kamerájának zoomja annyira közel hozta az embereket, hogy szinte azt is ki lehetett venni, hogy az integető kézen van egy karikagyűrű.

Erősen sütött a nap, a drón által látott képet egy ipari szemüveg hozta a szemem elé. Persze ahhoz, hogy az óriásmonitornak tűnő kijelzőn lévő kép egyáltalán látszódjon, szükség volt még egy kiegészítőre – napszemüveget kellett pattintani az ipari szemüveg elé. Ezek az árnyalatnyinak tűnő figyelmességek, nemcsak hardver hanem szoftver esetében is jelzik, hogy a technológia érettebb fázisába lépett, ipari használatra kész.

A HRP szakmai napot szervezett viszonteladói és üzleti partnerei számára Budapesten, hogy az érdeklődők láthassák, milyen gyakorlati lehetőségek rejlenek az ipari drónokban. A piacot egyelőre a személyi használatú, vagyis konzumer drónok dominálják. Damak Ferenc, a HRP képviselője szerint évente 3-4 milliárd forint nagyságrendű a hazai drónpiac, ebből 90-92 százalék a személyi drónok piaci részesedése. Ez azt jelenti, hogy ezres nagyságrendű készüléket adnak el ebben a kategóriában, ipari drónokból csupán pár száz darabot vásárolnak itthon.


 

A drónok hat vertikális iparágban használhatók sikerrel: a közbiztonság, az építkezés, az infrastruktúra, az energia, a mezőgazdaság és a média területén. Vagyis például védelmi célokat is szolgálhatnak, de katasztrófa esetén is sikeresen alkalmazhatók. Ugyanígy a filmkészítés, a különböző adótornyok építésének tervezésekor is bevethetők. Nem meglepő, hogy kábeles csatlakozást is fejlesztettek már a drónokhoz, így hosszú ideig képes a magasban maradni. Mert igen, a drónoknál a szűk keresztmetszet az akkumulátor idő: az olcsóbb kategóriához tartozó ipari drónok 20-40 percet használhatóak szünet nélkül, a LiPo akkumulátorok ennyit bírnak. Biztató jel, hogy megjelentek a hosszabb, 150-200 percet is kibíró akkumulátorok, ezek hidrogén alapon működnek, és nehezebbek, mint a lítium alapúak.

A magasabb kategóriájú ipari drónok már nemcsak a méteres pontosságot lehetővé tevő GPS-re alapoznak, hanem a 1,5 centiméter pontossággal dolgozó RTK (real-time kinematik positioning) rendszerrel ellátottak, az utólagos felhőalapú adatfeldolgozásban és pontosításban a Post Processed Kinematic (PKK) technológia is a rendelkezésre áll. A drónok legtöbb esetben adatot gyűjtenek – a mezőgazdaság, a logisztika az a terület, ahol nem kimondottan az adatgyűjtés, hanem például csomagszállítás, permetezőszer célzott kiszórása a feladat.

Ha már adat, akkor azokat fel is kell dolgozni. A technológia érésével párhuzamosan a különböző iparági együttműködések is megszületnek ezen a téren. A kínai tulajdonban lévő, ipari drónokra szakosodott DJI például az Epsonnal és a Microsoft Azure felhőplatformmal közösen dolgozott ki egy olyan megoldást, amely az adatok rögzítését, feldolgozását, a drón irányítását (napos időben is) egyaránt lehetővé teszi.