Technology

pénztár
Forrás: wordpress.com

Határidő-módosítást kér a kormánytól az IVSZ

A Szövetség az érdekeltekkel folytatott újabb egyeztetést követően továbbra is az év végi átállási határidőt tartja reálisnak a pénztárgépek esetében.

A módosításra a tesztelési folyamat teljeskörű lefolytatása miatt lenne szükség. Amennyiben a tesztelés a közelgő határidő miatt félbemarad, az később óriási károkat okozhat a kormánynak és a hazai vállalakozásoknak egyaránt, olvashatjuk a szakmai szervezet közleményében. Emellett a támogatási rendszer finomhangolására is szükség lenne. Az új pénztárgépek árcsökkenése érdekében az IVSZ a jelenlegi feltételeket mind az árbevétel, mind a darabszám vonatkozásában módosítaná: az 500 millió forintos árbevétel küszöböt 800 millió - 1 milliárd forintra, míg a támogatható 5 darab pénztárgépes limitet 10-15 darabra.

A globális chiphiány miatt a pénztárgépek tesztelésére kizárólag a boltokban történő üzemeltetés során lenne lehetőség, ami nehezíteni fogja a tesztelési folyamatot és lassítani a sorozatgyártás elindulását, vélekedik az IVSZ. Ez előtt ugyanis legalább néhány száz gép, legalább 2 hónapos tesztelése lenne szükséges annak érdekében, hogy a már nagy mennyiségben legyártott kasszák valóban hibátlanul működjenek. Így a sorozatgyártást követő teljes átállás a gyártói kapacitás ismeretében reálisan 2013. december végéig várható.

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a kedvezőbb támogatási rendszer és a kitolt átállási határidő enyhítene a pénztárgépgyártók túlfeszített ütemezésén és munkafolyamatain, ami árcsökkentő tényezőként jelentkezhet a végső kínálatban. A Szövetség a technikai javaslatokat folyamatosan továbbítja a NAV részére, természetesen figyelembe véve minden olyan szempontot, amely a rendszer biztonságát és az adatbiztonságot sem csökkenti.