Technology

minomonsters
Forrás: minomonsters.com

Egymillió dollárnál tart az ifjú tehetség

Josh Buckley nevét jól jegyezzük meg! A tinédzser által gründolt cégbe eddig egymillió dollárnyi tőkét pumpáltak a bizakodó befektetők. A MinoMonsters kiagyalója a mobiljáték-iparág élére akar törni.

A 19 éves Josh Buckley a mobiljátékokra szakosodott komoly céget szeretne felépíteni. Pontosabban az első számú mobiljátékos vállalkozást – legendás brandet. Elég ambiciózus, mondhatjuk erre, de a fiatalember eddigi teljesítménye azt mutatja, nem teljesen alaptalan az elképzelés.

Sziget vár   (forrás: minomonsters.com)
Sziget vár (forrás: minomonsters.com)

A kis Josh tizenegy-két évesen készítette első weboldalait, ezeket árulta is, 200 dollárért darabját. Aztán amikor már tízszer ennyit kapott egy site-ért, a szülei kezdtek rádöbbenni, hogy valamit tud a srác. Az angliai Kentonból származó fiatalember ekkor 14 éves volt. Egy évvel később gamereknek közösségi oldalt hozott létre, amit később már hatszámjegyű összegért értékesített. Két éve pedig megalapította mobiljátékokkal foglalkozó vállalkozását.

A MinoMonsters nevű játék és a mögötte álló cég, az YCombinator inkubátor támogatását élvezte (amely többek között a Dropbox elindítója is volt), majd sorra érkeztek a további invesztíciók. A legújabb név az Anreessen Horowitz, amely befektetői csoport még sosem karolt fel ilyen fiatal vállalkozót (egyébként az YCombinator sem). Buckley-ék cége mára egymillió dollárt kalapozott össze.

Josh társa az a TJ Murphy, aki szintén nem egy veterán (25 éves), viszont a Zyngának is dolgozott: termékmenedzser volt a szektor egyik legkomolyabb cégénél. A cégben jelenleg tizenegy alkalmazott van: három programozó és nyolc kreatív.

A MinoMonsters játék – amely korábban a Facebookot is megjárta – mostantól elsősorban okostelefonos tartalom lesz, decemberben indul az iPhone-os verziója (később androidos és windowsos is érkezik). Pokemonra hajazó szörnyecskéket irányíthatunk benne telefonunkkal, összecsaphatunk barátaink által – másik készülékről – vezérelt lényekkel vagy akár üzletelhetünk is.

Az ifjú zseni célja nem kisebb, mint hogy az Angry Birds sikeréhez hasonlót produkáljon. Bár szerinte a morcos madarak grafikájánál ő jobbat tud...