Technology

Király István, KingSol
Király István, KingSol
Forrás: KingSol
A felhőspecialista

Mindenhez nem lehet érteni

Ma már egy gyártó felhőszolgáltatásai is olyan összetettek, hogy a partnereknek azon belül is specializálódniuk kell. Így tesz a KingSol is, amely egyébként a Microsoft felhőtechnológiáinak minden területén „Gold Partner” minősítéssel rendelkezik – mondta el nekünk Király István, a vállalat vezérigazgatója.


– Felhőszolgáltatásokat kínáló cégként valószínűleg nem szenvedték meg annyira a járványt, mint sok más vállalkozás. De mit láttak, mennyiben változtak az ügyféligények?

– Valóban, nekünk nem kellett marketingre költeni az idén, hogy közel megduplázzuk a forgalmunkat… Érdekes módon az ügyféligények nem változtak meg radikálisan. Most is a Teams és az Exchange Online volt a sláger, a különbség talán csak annyi, hogy jóval több megkeresés érkezett és jóval nagyobb ügyfelektől is.

– Sokak szerint a járvány hatására a hazai vállalkozások digitalizációja pár hónap alatt vagy két évet haladt előre. Egyetért ezzel a megállapítással?

– Csak részben. Annyiban lehet gyorsulásról beszélni, hogy számos cég most bevezetett olyan megoldásokat, amelyekre egyébként csak két-három évvel később került volna sor. De lássuk be, a Teams vagy az Exchange Online már évek óta a piacon vannak, nem ezek képviselik a csúcstechnológiát. A fejlettebb cégek már az alkalmazások, a szerverek és a desktopok „felhősítésénél” tartanak, sőt, külföldön már terjednek a többfelhős környezetek is. Egy területen látok komolyabb fejlődést: a nagyobb vállalatok a korábbinál jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek a felhő biztonságára. A szolgáltatásokat a biztonsági funkciókkal – többfaktoros azonosítással, feltételes hozzáféréssel, logolással, stb. – kérik, és ez mindenképpen pozitív fejlemény.

– Tavaly említette, hogy nagy reményeket fűznek a Power Platformhoz. Mennyire jöttek be ezek a várakozások?

– A Power Platformban és a hozzá tartozó eszközökben (Power BI-ben, PowerAppsban) továbbra is nagy fantáziát látunk. Ez olyan eszközkészlet, amellyel az ügyfelek számtalan igényére lehet gyorsan és költséghatékonyan választ adni, különösen a folyamatautomatizálás terén. Számos esetben akár egy ERP-bevezetést is feleslegessé tehet egy ilyen fejlesztés, mert a szükséges lépéseket a Power Platformban is meg lehet valósítani. Az említett megoldások kiválóan használhatók kis- és nagyvállalatoknál egyaránt.

– Említette, hogy a jövő a többfelhős környezeteké. Ilyen helyzetben elegendő, ha egy cég csak egyféle felhőtechnológiában jártas?

– A magyar piacon egyelőre minimális az igény a többfelhős működésre, másrészt a Microsoft Azure is olyan gyorsan fejlődik, hogy partnerként már azon belül is specializálódnunk kell. Még az idén szeretnénk megszerezni a Windows Virtual Desktop minősítést – ezzel elsők lennénk a magyar piacon. A további tervek között van a nyílt forráskódú, a Teams és az IT-biztonsági specializáció. Ettől még a többi területen is megmarad a kompetenciánk, csak éppen ezek lesznek a tevékenységünk középpontjában.

– Mi szerepel még a jövő évi tervek között?

– Azt hiszem, ez is bőven elég lesz, hiszen egy-egy specializáció megszerzése két-három hónapos munka. A növekedésre nem lehet panaszunk, két éve még 120 millió forint volt a forgalmunk, az idén 600 millió körül lesz, jövőre pedig megcélozzuk az egymilliárdot. A növekedés fenntartásához a jövőben inkább az olyan nagyobb ügyfelekre koncentrálunk, akikkel kölcsönösen nagyon jól megértjük egymást.

A KingSolról bővebben: kingsol.hu