Technology

Zoom szorongás
Forrás: ITB

Miért szorongunk a videókonferenciától?

Egy új kutatás szerint a Zoom szorongás nevű kóros állapot - pánikszerű félelem, ha meginvitálnak valakit egy céges videókonferenciára - egyre több otthonról dolgozó alkalmazottat sújt.

A Buffalo 87 nevű prezentáció specialista vállalati kutatása Zoom szorongásnak nevezi a jelenséget az idén a koronavírus-járvány hatására hatalmas népszerűségre szert tevő szolgáltatásról. A Zoom szorongás immár a videókonferenciák résztvevőinek közel háromnegyedét érinti, és többféle ok áll a hátterében.

A kutatás során megkérdezettek 83 százaléka attól retteg, hogy a saját rendszerében valamilyen egyszerűen nem javítható technikai hiba lép fel a videókonferencia során, ami nem csupán megzavarja az ügyfelekkel és kollégákkal való értekezést, hanem ügyetlennek és számítógép-kezelésben járatlannak látszódnak emiatt.

A válaszadók többi jelentősebb aggodalmai között megtalálható, hogy nem lesznek képesek megfelelően olvasni a résztvevők testbeszédét (67 százalék), nem figyelnek oda a mondandójukra (56 százalék), nem lesz idejük a videókonferenciára való felkészülésre (41 százalék) és nem tesz jó benyomást a többiekre a szobájának háttérben látható kinézete (34 százalék).

Néhány ember számára egy videókonferencián való részvétel komoly félelmet okoz, különösen, ha prezentációt kell tartania. A fertőzéstől való félsz, a járvány miatti korlátozások és a munkahelyi bizonytalanság által kiváltott stresszorokkal együtt a Zoom-szorongás bénítólag hathat ilyen esetekben.