Technology

Enyém, tied, ővé (Forrás: netbooknews.com)
Enyém, tied, ővé (Forrás: netbooknews.com)
Forrás: netbooknews.com

Mi lesz veled, vállalati mobilitás?

A jövő a mobilitásé, de a vállalatok még nem készültek fel az ilyen jellegű megoldások széleskörű bevezetésére. Egyelőre az is dilemma, hogy a munka célú mobileszközöket a vállalat vásárolja-e meg, vagy a magánmobiloknak engedjenek teret a céges felhasználásban. Az utóbbi tábor látszik győzni.

A személyi mobileszközök bevonása a vállalati felhasználásba egy ideje már valós tendencia. A huzavona csak azon megy, hogy saját vagy a cég által rendelkezésre bocsátott okostelfont, tabletet használjunk-e. A mérleg az előbbi változat javára billen, s még inkább arra fog billenni a jövőben: az IDC becslése szerint tavaly az üzleti célra is használt magán okostelfonok aránya 58 százalék volt, s ezzel 42 százalék „igazi” céges készülék állt szemben. 2014-re azonban még jobban nyílik már az olló, az arány 62, illetve 38 százalék lesz a saját ketyerék javára  -- sorolta az adatokat Fauszt Gábor, az IDC Hungary vezető elemzője a piackutató cég csütörtöki konferenciáján.

Enyém, tied, ővé (Forrás: netbooknews.com)
Enyém, tied, ővé (Forrás: netbooknews.com)

Az vállalati okostelefonok térhódítását több tényező is elősegíti, például bővülnek a készülékek képességei, nő a használat vállalati támogatása, rohamosan bővül az üzleti alkalmazások köre, szélesedik a mobil munkaerő piaci lehetősége. Ezért az IDC évi 22 százalékos állománynövekedést jósol e téren, ami 2014-re 61 millió készülék értékesítését jelenti. Ami a magántelefonok céges felhasználását illeti, itt az éves növekedési ütem 26 százalékra tehető, s három év múlva ez 99 millió új telefon munkára fogását eredményezi az üzleti világban.

A vegyes tulajdonú okostelefonok vállalati felhasználását nehezíti viszont az operációs rendszerek heterogenitása, illetve az, hogy nincs egységes vállalati mobilhasználati stratégia, nem beszélve a konkrét biztonsági szabályzatról.