Technology

a.i.
Forrás: ITB

Nincs többé gond a mérőóra leolvasással!

Nincsen szükség élő emberre a Nextent mesterséges intelligencián alapuló közüzemi fogyasztási adatokat fogadó megoldásához, amelyet átverni sem könnyű.

 

Ha a Nextent Informatika célkitűzései a tervek szerint alakulnak, akkor – az Európai Unió által támogatott – mesterséges intelligencián alapuló automatizált közüzemi fogyasztási adatokat fogadó rendszer prototípusa jöhet létre hamarosan. A projekt fő célkitűzése egy olyan innovatív megoldás létrehozása, amelynek segítségével a mérőóra-állás bejelentése a szolgáltató részéről teljes mértékben automatizálhatóvá váljon. A rendszert egy telefonon keresztül működő beszéd által vezérelt kommunikációs rendszer kifejlesztésével kívánja elérni a Nextent. A tervek szerint egy beszédfelismerő modul fogadja és dolgozza majd fel a fogyasztó által bediktált adatokat, majd ellenőrzi annak helyességét, és rögzíti az adatokat. Az emberierőforrás-takarékos megoldás számértelmező modulokat is tartalmaz, melyek tökéletesítésében nagy szerepet kapnak a mesterséges intelligencián alapuló technológiák, különösen a gépi tanulóalgoritmusok alkalmazása, illetve továbbfejlesztése.

Számos esetben fordul elő, hogy az ügyfelek különböző módszerekkel megpróbálják megváltoztatni (visszapörgetni) a mérőórák által mutatott számokat, ezért kérdés, hogy vajon a Nextent megoldása ellen tud-e állni a saját helyzetüket megkönnyíteni kívánó, hackerré avanzsáló felhasználók próbálkozásainak. Fehér István, a Nextent Informatika vezérigazgató-helyettese az itbusinessnek elmondta, hogy természetesen lesz lehetőségük az előfizetőknek megpróbálni átverni a telefonos alapon működő rendszert azzal, hogy hamis adatokat diktálnak be a mesterséges értelemnek. Azonban a rendszer eléggé intelligens ahhoz, hogy felismerje a kiugróan alacsony értékeket, hiszen dokumentálja a korábbi eredményeket, és ha számottevően nagy eltérést tapasztal, akkor a ”gyanús esetek” kategóriájába sorolja a kérdéses ügyet, amelyet később élő ember vizsgál át. (Így jogosan gondolkozhat el az ember azon, hogy nem kiugróan alacsony értékeket, hanem kevésbé feltűnő, ámde mégis alacsonyabb adatokat diktál be a robotnak - szerk.)

A megoldással a cég a hazai piacon túl a nemzetközi piacon is meg szeretne jelenni, ezt az alkalmazott technológiák és módszertanok nyelvfüggetlensége teszi lehetővé. A fejlesztés az idei év elején indult, az első prototípus várhatóan 2013 harmadik negyedévében kerül az ügyfelekhez.(A kérdés már csak az, hogy az energiahasználat mérésére, rögzítésére, a szolgáltatóval és más szervezetekkel való kapcsolattartásra alkalmas eszköz és technológia, azaz a smart metering mellett hogyan muzsikál majd a Nextent megoldása - szerk.)