Technology

EB: elejét veszik a kihágásoknak.     (fotó: flickr.com)
EB: elejét veszik a kihágásoknak. (fotó: flickr.com)
Forrás: flickr.com

Megújul az ECDL

Tartalmilag bővül és rugalmasabb lesz a digitális írástudás nemzetközi tanúsítványa.

Az ECDL 1996-os indulása óta máig több mint 100 országban 13 milliónál is többen szerezték meg a képesítést. Hazánkban eddig több mint 430 ezren tettek ECDL vizsgát a mintegy 350 akkreditált vizsgaközpont valamelyikében. Az ECDL vizsgarendszer magyarországi felelőse és nemzetközi minőségi szabványok szerinti működtetője a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT).

A most megújuló ECDL célja, hogy lépést tartson a technológiai és munkaerő-piaci változásokkal. Ezért a rendszer még rugalmasabb lesz, még inkább megfelel az élethosszig tartó tanulás kívánalmainak, és tartalmilag is bővül. Az NJSZT által kezdeményezett és az ECDL Alapítvány bevonásával hazánkban 2008-ban bevezetett ECDL Select rendszer, amely már akkor lehetővé tette a szabad modulválasztást és a választható modulok bővítését, a most megújuló nemzetközi rendszer “úttörője” volt.

A megújuló ECDL immár világszerte lehetővé teszi, hogy a vizsgázók a számukra leginkább megfelelő, tanulmányaikhoz vagy munkájukhoz leginkább illő modulvizsgákkal szerezzék meg a nemzetközi tanúsítványt. Magyarországon az ECDL-hez 4 kötelező (szövegszerkesztés, internetezés, operációs rendszerek kezelése és táblázatkezelési ismeretek) és 3 szabadon választható (többek között képszerkesztés, prezentációkészítés, webszerkesztés, adatbázis-kezelés, elméleti ismeretek) modul követelményeit kell teljesíteni. A választható modulok listája ősztől további elemekkel bővül.

Magyarországon jelenleg 16 modulból van lehetőség vizsgát tenni. Ezek közül az it-biztonság a legújabb, ebből 2013 őszén lesznek az első vizsgák; valamint az elektronikus aláírás, amely ősztől kerül be az ECDL megszerzéséhez szükséges választható modulok közé. A rendszert folyamatosan fejlesztik, további modulok (például Online együttműködés) bevezetése is szerepel a tervek között.