Technology

Böngészők
Forrás: ITB

Megtört az Explorer hegemóniája

A Netmarketshare októberi adatai szerint már nem a Microsoft böngészője uralja a világ internetforgalmát és ez leginkább a mobiloknak köszönhető.

A Netmarketshare nemrégiben nyilvánosságra hozott adatai szerint megtört az a tízéves trend, amely szerint a Microsoft böngészőjén keresztül folyna a világ internetforgalmának több mint fele. Habár az Internet Explorer hányada még most is hatalmas, a teljes forgalom 49,6 százalékával, riválisainak sikerült némi teret nyerniük az elmúlt időszakban. A Netmarketshare szerint nem annyira a felhasználók más böngészőre való áttérése csökkentette az Explorer arányát, hanem sokkal inkább a mobilinternet terjedése. Az asztali számítógépekről és laptopokról történő netforgalmat még mindig magabiztosan a Microsoft terméke uralja, 52,6 százalékos aránnyal, mögötte a Firefox 22,5, az alig hároméves Chrome 17,6 és a Safari 5,4 százaléka következik. Ezek az arányok nem meglepőek, ha figyelembe vesszük, hogy a Windows még mindig szinte egyeduralkodó a PC-k között 91,9 százalékos arányával, amit az OSX követ 6,9-el és a különböző Linux disztribúciók zárnak 1,2-vel.

Kevésbé ragyog
Kevésbé ragyog

Az Explorer zsugorodása nem is a Windows visszaesése miatt történt, hiszen az operációs rendszer elsöprően magas aránya még akkor is nagyobb piaci hányadot jelent, ha a felhasználók többsége lecseréli az Explorert valamelyik alternatív böngészőre. A csapást leginkább a mobilinternet terjedése jelenti, amelyben a Microsoft eddig nem tudott résztvenni. Habár saját Windows Phone 7 rendszerével jelen van a mobilpiacon, aránya csupán 0,39 százalék, amit még a Symbian is előz 2,6 százalékkal. A mobilos böngészők között egyértelműen az Apple vezet, az iOS-be épített Safari a teljes mobilos forgalom 62 százalékát adja, mögötte 18,6 százalékkal az Android saját böngészője, majd az Opera Mini 13,1-el. Úgy tűnik a Microsoft és az Explorer egyetlen esélye, ha minél előbb sikerül Windowsos telefonokkal elárasztania a piacot, ugyanis időben váltó konkurensei lassan behozhatják évtizedes előnyét.