Technology

Napster screenshot
Forrás: Wikipedia.org

Megszűnik a Napster

12 éves működését fejezi be idén a világ egyik első filecserélő és online zenei szolgáltatása a Napster. A céget nemrégiben megvásárló Rhapsody bejelentette, magába olvasztva megszünteti riválisát.

1999-ben indult útjára az első mp3-makra specializálódott peer-to-peer filecsere szolgáltató a Napster. A cég úttörő szerepet játszott a filecserélők között, felhasználóbarát felületével és egyszerű használatával. A céget az évek folyamán számos támadás érte és a kibontakozó ellenséges környezetben többször átalakulva teremtette meg a mai modern és jogtiszta internetes zenei szolgáltatás alapjait. A céget először 2000 áprilisában perelte be a Metallica, mivel a szolgáltatáson keresztül még kiadatlan dalok voltak elérhetőek, majd ugyanezen év októberében zenei kiadók fogták perbe jogaik megsértése miatt. Az utóbbi per kapcsán a cég a Time magazin címlapjára is felkerült, ezzel megismertetve a letöltések és a kalózkodás ügyét a szélesebb nyilvánossággal is.

Reflektorfényben (forrás: Time)
Reflektorfényben (forrás: Time)

A sorozatos bukott perek után a 2001-ben a cég tulajdonosai a szolgáltatás leállítása mellett döntöttek, majd egy sikertelen eladási kísérletet követően 2002-ben felszámolták azt. Ekkor vette meg a Roxio a Napster logót és márkanevet, hogy előfizetéses zenei szolgáltatást indítson a név alatt. A céget 2008-ban 121 millió dollárért vette meg a Best Buy, ami most a szintén előfizetős zenei szolgáltatást nyújtó Rhapsodynak adta tovább, részesedésért cserébe. A hírek szerint az új tulajdonos elbocsátja a cég 120 alkalmazottját, utolsó munkanapjuk valószínűleg december 16-a lesz. A Rhapsody átveszi a cég jelenlegi 400 ezer előfizetőjét, bár kérdéses, hogy közülük mennyien szeretnének az új szolgáltatónál maradni. Az új tulajodnos teljesen magába olvasztja a szolgáltatót, úgy nyilatkoztak a Napster mint márkanév megszűnik, sem a név sem az ikonikus logó nem él tovább az Egyesült Államokban. A Napster kanadai, brit és német üzletét egyelőre nem befolyásolja az ügylet, mivel az teljesen külön vállalatként működik, de a Rhapsody képviselői úgy nyilatkoztak, szeretnék ezt az ágat is minél előbb felvásárolni és saját cégükbe integrálni végleg eltüntetve az egykori forradalmárt.