Technology

weibo
Forrás: dawn.com

Megszületett a kínai mikroblog szabályozás

Ahogy az várható volt az elmúlt hónapok történései után, Kína hivatalosan is megkezdi a mikroblogok szabályozását.
Az elmúlt hónapok eseményei arra mutattak rá, hogy a kínai mikroblogoknak egyre nagyobb szerepe van az információ terjedésében és a cenzúra kijátszásában. Csupán idő kérdése volt, hogy a kínai hatóságok hivatalosan is foglalkozzanak a dologgal. Magasrangú kínai vezetők már korábban felkeresték a két legnagyobb szolgáltató, a Weibo és a Tencent központjait, ahol a káros híresztelések veszélyeire hívták fel a figyelmet, önkontrollra szólítva fel a cégeket. A látogatások és a hivatalos kormányforrások által közzétett hírek természetesen arra utaltak, hogy a Kínai Kommunista Párt szeretne nagyobb befolyást gyakorolni a virágzó mikroblogkultúra felett. Az akkori hírek megnyugtatták a Weibo befektetőit, akik korábban attól féltek, a KKP a szabályozás helyett egyszerűen betiltja a szolgáltatást.

Nem lesznek titkok (forrás: Bloomberg)
Nem lesznek titkok (forrás: Bloomberg)

A megnyugvás azonban egyesek szerint korainak bizonyult, mivel a Pekingi kormányzat nemrégiben egy 16 pontból álló szabályrendszert dolgozott ki, amelyet minden a tartományban működő mikroblogszolgáltatónak be kell tartania. A szabályok többsége természetesen a hamis hírek terjesztésének megakadályozására vonatkozik, a legszembetűnőbb és sokak számára legzavaróbb dolog azonban a valódi név kötelező használata. A szabályozás szerint minden felhasználónak kötelező lesz saját nevén regisztrálnia, hogy tevékenysége könnyebben követhető legyen. A felhasználók által megadott adatok természetesen nem lesznek nyilvánosak, azt csak a szolgáltató kezeli és visszaélés esetén átadja a hatóságoknak. A szabályok egyelőre a Pekingben működő cégekre és az ottani felhasználókra vonatkoznak, de nem kérdés, hogy azokat később országosan is ki fogják terjeszteni. Arról, hogy mikortól lépnek életbe a szabályok és milyen büntetés jár azok megszegéséért egyelőre nem esett szó.

A szabályozás elriasztani látszik az eddig bizakodó és lelkes befektetőket, akik elkezdték eladni Weibo részvényeiket. Habár a papírok 55 dolláros ára egyelőre még jóval a két évvel ezelőtti Nasdaq bevezetéskori 46 felett jár, nem valószínű, hogy újra eléri az eddigi csúcsnak számító 147-et. A kínai blogszolgáltatók a szabályok megjelenésével elveszítették legfőbb vonzerejüket, mivel ezentúl nem lesz lehetőség a hivatalos hírforrások megkerülésével anonim módon párbeszédet folytatni politikai vagy gazdasági ügyekről. A cégeknek azonban nem csupán a felhasználói tevékenységben várható csökkenés okozhat gondot, hanem az is, hogy a szabályok betartásával járó adminisztratív feladatok és a megoldásukhoz szükséges háttér kiépítésének költsége is őket fogja terhelni. Habár tevékenységüket nem lehetetlenítik el a szabályok miatt jelentősen beszűkül mozgásterük, ami a cégek értékét jelentősen csökkenteni fogja a befektetők szemében.