Technology

e-waste
Forrás: ITB

Háromféleképpen szabadulhatunk meg legálisan az e-hulladéktól

Az e-hulladékok veszélyeire, a hulladék megfelelő és szakszerű kezelésére és lerakásának tilalmaira hívják fel a figyelmet a környezetvédők a Föld napja alkalmából.

Az e-hulladék veszélyes hulladék, tilos a kukába vagy a kommunális hulladékgyűjtőbe tenni. Ha új készüléket vesz valaki, a régit leadhatja a kereskedőnél, elviheti egy hulladékudvarba, vagy megszabadulhat tőle lomtalanításkor.

A magyar fogyasztók e-hulladékhoz való viszonyáról tavaly végzett felmérés szerint a még működő, de feleslegessé vált régi háztartási gépét a tulajdonosok 35 százaléka egy barátnak vagy családtagnak adja, a háztartások 27 százaléka pedig abban a boltban adja le régi eszközét, ahol az új készüléket beszerzi. Erre a vásárlóknak 2004 októbere óta van lehetőségük, azóta írja elő jogszabály, hogy a kereskedő köteles visszavenni ingyen az azonos használati célú régi készüléket az új vásárlásakor.

A vásárlók 15 százaléka a régi, még működő készüléket eladja valamelyik internetes portálon, de sokan megvárják a lomtalanítást (a megkérdezettek 9 százaléka). Az ország délnyugati régiójában többen, a fővárosban kevesebben választják ezt a megoldást. A háztartások 8 százaléka viszi hulladékudvarba az e-hulladékot.