Technology

Chrome OS
Forrás: Wired

Megnyílt az első Google bolt

 

Ha eddig nem volt nyilvánvaló, hogy a Google az Apple babérjaira tör, akkor a cég új boltjának nyitásával minden kétséget eloszlatott afelől, milyen irányban is képzelik a fejlődést a jövőben.

 

Riválisával ellentétben nem kísérte hatalmas felhajtás az első, hivatalos Google bolt nyitását, nem álltak sorba rajongók százai, hogy minél előbb bejuthassanak a helyiségbe, sőt, néhány jólértesült bennfentesen kívül nem sokan tudtak az eseményről. A Google nyilvánvalóan még csak próbálgatja, milyen a virtuális téren kívüli élet ezért nem is az Egyesült Államokban kezdte meg termékei árusítását, hanem egy aprócska boltban Londonban. A cég továbbvitte a PC Worlddel eddigi megállapodását és az internetes árusítás mellett egy a céghez tartozó áruházon belül állította fel saját boltját 26 négyzetméteren. A Chrome Zone nevű bolt egyelőre csupán karácsonyig fog üzemelni kísérleti jelleggel, és mindössze Chromebookokat és néhány kiegészítőt árusít.

Homályzóna?
Homályzóna?

A Google eddig is árulta a Samsung által gyártott netbookot partnerein keresztül az Egyesült Királyságban az Amazonon és a PC World webáruházában. A Chromebook eddig is csupán a brit szigetegen volt elérhető, így nem meglepő, hogy az első boltot is itt nyitotta az óriáscég. A statisztikák szerint a laptopvásárlások 80 százaléka még jelenleg is helyszínen és nem webboltokon keresztül történik, valószínűleg ez vezette rá a Google-t is, hogy saját üzletlánc elindításával próbálkozzon. Most már nyilvánvaló, hogy a cég az Apple babérjaira tör, a saját operációs rendszerrel, saját márkázott laptoppal és a Motorola felvásárlása után valószínűleg saját telefonnal megfelelő háttere lesz egy világmértű üzletlánc kiépítéséhez.

Chrome Zone néven eddig is léteztek aprócska lerakatok az Egyesült Államok egyes repterein, amelyekben a Virgin Airlines utasai vehettek át egy-egy gépet, hogy út közben használják azokat, majd megérkezve leadhatták a reptéren, itt tehát árusítás nem folyt. A cég további boltok nyitását is tervezi a közeljövőben, ezek egyike október 7-én nyílik Essexben, a többi helyszínről egyelőre hallgatnak, de ha a kísérlet sikerrel jár elképzelhető, hogy a Google saját dedikált boltokat nyit. Nem a Google az egyetlen IT vállalat, amelyik ilyen stratégiával próbál a piacra betörni, 2008-ban a Microsoft szintén kicsiben kezdte, nagy kereskedelmi láncokkal karöltve boltokat állított fel a Best Buy, a Circut City és a PC World áruházaiban. A redmondi cég a kereskedelem fortélyait kitanulva saját dedikált üzleteket nyitott, jelenleg közel egytucat üzemel belőlük világszerte és a tervek szerint 2014-re 75 saját boltban lehet majd megvásárolni a cég termékeit. Habár a Google jelenleg még nem rendelkezik megfelelő termékpalettával saját üzletek üzemeltetéséhez, mire a kísérlet lezárul valószínűleg lesz annyi saját terméke, amivel egy boltot feltölthet.