Technology

Windows 8 threat update launch
Forrás: ITB

Megjött az új Windows

Alig néhány perce jelentette be a Microsoft az új Windows megjelenését, amely keleti parti idő szerint ma éjféltől lesz elérhető világszerte.

Hosszas fejlesztés és a cég elmondása szerint 1,24 milliárd óra tesztelés után a nagyközönség elé került a Microsoft operációs rendszerének új, teljesen újraértelmezett változata. A sajtóeseményt Steven Sinofsky nyitotta meg, néhány adatot megosztva a közönséggel, amely szerint jelenleg egymilliárd Windows felhasználó van a világon és reményeik szerint az új rendszerrel további egymilliárdot tudnak megnyerni. New York-i idő szerint éjféltől lesz kapható a termék a világ 140 piacán, 37 nyelven, így hazánkban is, ahová várhatóan az év végéig érkeznek meg az új, Windows 8-cal előtelepített pc-k és táblagépek. Ahogy az már korábban is tudható volt, a termék négy változatban kerül forgalomba, a kiskereskedelemben lesz kapható a Windows 8 és Windows 8 Pro, valamint a céges felhasználásra szánt Windows 8 Enterprise, emelett megjelent az ARM processzorokra optimalizált Windows RT, amely csak előtelepített verzióban lesz elérhető a kompatibilis készülékeken. A korábbi Windows felhasználók kedvezményes áron frissíthetik rendszerüket a legújabbra, a Windows XP, Vista és 7 tulajdonosok 9000 forintos tervezett áron válthatnak Windows 8 Pro-ra, azok akik pedig idén június 2-a után vásároltak Windows 7-tel előtelepített gépet, féláron frissíthetik a rendszerüket, a bolti dobozos szoftver ajánlott fogyasztói ára 17 900 forint lesz.


A bemutatóval egyidőben elindult a Windows Store is, amelyen keresztül vásárolhatnak alkalmazásokat a felhasználók. Arról, hogy jelenleg mennyi alkalmazás található a boltban nem esett szó az eseményen, Sinofsky csupán annyit említett meg, a Windows Store-ban található a legtöbb alkalmazás az induláskor, ami sokat nem árul el. A szoftver tárgyalása közben kiemelték, a Windows 7 programok minden esetben kompatibilisek lesznek az új Windows-zal is, kivéve az ARM proceszoros gépeken. A Windows RT-t futtató ARM gépeket külön tárgyalták, kiemelve az akku élettartamát és a gépek kecses kialakítását. Az új rendszer RT változatának taglalásakor a produktivitásra is kitértek, megjegyezve, hogy a rendszerhez előtelepített Office 2013-at kapnak a vásárlók. A vállalati biztonságot szintén külön kiemelték, szóba hozva az it szakemberek rémének tartott “bring-your-own-device” mozgalmat, amelyet az új Windows-zal költséghatékényan és biztonságosan meg lehet valósítani.

A bemutatót Steve Ballmer fejezte be, aki megszokott sármos kiképző őrmester stílusában dícsérte mind a terméket, mind a partnereket. Ballmer alig egy napja még arról beszélt a BBC-nek, hogy a Surface után cége valószínűleg folytatja a hardverfejlesztést, erről azonban a színpadon nem esett szó. Arról annál többet beszélt, hogy a partnerek által gyártott Windows 8 pc-k a világ legjobbjai, jelenleg közel 1000 új készüléket minősítettek és a jövőben ez a szám csak növekedni fog. Ballmer nem csupán a vállalati felhasználásról beszélt, hosszasan ecsetelte a Windows 8 és RT készülékek szórakoztató oldalát is, az új Xbox Music bolttal, filmkölcsönzéssel és az többképernyős megoldással, ahol a PC-n vagy hálózatba kötött tévén lejátszott filmhez kapcsolódó információkat jelenít meg a távirányítóként is használható táblagép. A médiafogyasztás mellett nagy hangsúlyt kapott a cég által nemrégiben megvásárolt Skype integrálása, amit jelentősen átalakítottak a rendszerhez, valamint Ballmer nagyszerű játékplatformnak nevezte a Windows 8-at, amivel egyes feljesztők korábban nem teljesen értettek egyet.

A régi Windows felhasználók valószínűleg örülni fognak az egykattintásos programeltávolításnak, amely folyamat során az eltávolított alkalmazás az elmondások alapján semmiféle nyomot nem hagy a gépen. A Microsoft szakemberei a bemutató alatt többször kiemelték, hogy mennyire radikális a változás a korábbi megszokott Windows változatokhoz képest, ami a reményeik szerint újabb milliárdnyi felhasználót hoz a cégnek.