Technology

LG_eheadpic2_e.jpg
Forrás: LG Electronic

Megfelezhetik az informatikai költségeket a felhő alapú rendszerek

Búcsút inthetünk a számítógépházaknak és a kábelrengetegnek az új zéró- és vékonykliensekkel egybeépített, vagyis az adatokat központi szerveren tároló, ám első ránézésre hagyományosnak tűnő felhőalapú monitorokkal. E készülékekből költség- és energiahatékony informatikai rendszer alakítható ki, a vállalatok pedig egy könnyen telepíthető és fenntartható, felhasználóbarát számítógép-hálózatra alapozhatják fejlődésüket. Az LG felhőalapú monitorai kényelmet, fejlett összekapcsolhatóságot, biztonságot és hatékonyságot kínálnak az informatikai menedzsment számára, ráadásul a rendszerköltségeket is megfelezhetik.


A rengeteg adattal dolgozó egészségügyi és pénzügyi szektoroktól kezdve a felsőoktatásig számos terület számára ideálisak az LG felhőalapú rendszerei, azaz adatfeldolgozásra képes monitorokból kialakított, ám hagyományos személyi számítógépeket nem tartalmazó munkaállomás-hálózatai. A beépített biztonsági funkciókkal felszerelt munkaállomásokra egy minden felhasználó számára egyaránt stabilan elérhető, könnyen kezelhető és karbantartható informatikai háttér építhető – számítógépházak és a korábban megszokott kábelrengeteg nélkül.

Számítógépek nélkül az irodában
Az LG felhőalapú megoldásaival a vállalatok egy központi szerveren tárolhatják a munkafolyamataikhoz szükséges összes adatot. Míg a hagyományos PC, azaz személyi számítógép alapú rendszerekben az eszközöknek saját memóriájuk és saját hardveres komponenseik vannak, a felhőalapú rendszerekben az adattárolás a központi szerveren történik, így – például egy vékonyklienssel kombinált monitor használatakor – nincs szükség külön számítógépházra. Az így összekapcsolt rendszerek előnye, hogy mivel az egyes eszközök nem tárolnak információt, azok elvesztése vagy a gépek meghibásodása sem okozhat fennakadást az intézmény napi munkafolyamataiban, hiszen egy másik eszközről ugyanúgy elérhető lesz minden dokumentum. Mivel a teljes informatikai rendszer szoftveres háttere is a központi szerveren található, a különféle biztonsági és rendszerfrissítések is egy helyről menedzselhetők. 


Biztonságos adattárolás
Mivel az LG úgynevezett zérókliens- (Zero Client) és vékonykliens- (Thin Client) monitorai a központi szerveren tárolt adatokkal dolgoznak, kevesebb eszközre van szükség egy informatikai rendszer kialakításához, ezáltal pedig a karbantartást és a frissítési műveletek lebonyolítása is egyszerűbbé válik. A hagyományos monitorokkal ellentétben az LG kijelzők PC-over-IP (PCoIP, IP-hálózaton szolgáltatott személyiszámítógép-hálózat-) technológiája jelentősen csökkenti a vírusok, kémprogramok és a hackelés kockázatát, mivel minden adat és a teljes memória a központi szerveren kap helyet.

„A biztonságos adatátvitel egyre fontosabb szerepet kap az informatikai szektorban. Az LG éppen ezért bővítette ki elismert kereskedelmi monitorportfólióját a legkorszerűbb üzleti monitorokkal és felhőalapú megoldásokkal”, mondta Németh Gábor, az LG Magyarország IT-termékekért felelős vezető értékesítési menedzsere. „A rendkívüli adatbiztonságot kínáló felhőalapú számítástechnikai megoldások számos iparág számára jelentenek ideális választást.”

A kifejezetten intenzív használatra fejlesztett felhőkliensek megfelelnek a Teradici PCoIP szabványnak, így kompatibilisek az olyan népszerű virtuális asztali infrastruktúrákkal, mint az Amazon WorkSpaces, a VMware, a Citrix vagy a Microsoft Azure – úgy, hogy mindeközben a kiváló képmegjelenítés és a biztonságos adatátvitel is garantált.

Költség- és energiahatékony informatika

A hagyományos, személyi számítógép alapú rendszerekről a felhőalapú megoldásokra való áttérés több mint 50 százalékkal csökkenti a teljes bekerülési és üzemeltetési költséget, azaz a rendszer teljes életciklusára vonatkozó kiadásokat. Mindez azért lehetséges, mert a kevesebb eszköz kisebb amortizációs költséggel, gyorsabb és egyszerűbb rendszerfrissítésekkel és biztonsági mentésekkel, valamint az eszközök gyors és problémamentes cserélhetőségével jár.
A felhőalapú informatika környezetvédelmi szempontból is kiváló választás, hiszen a vékonykliensekkel csökken az áramfogyasztás és mivel az eszközök élettartama a könnyebb karbantartás és a mozgó alkatrészek hiánya miatt hosszabb, kevesebb elektronikai eszköz leselejtezése lesz szükséges.

Letisztult, kábelmentes asztalok

A felhőalapú rendszerek egyik kétségtelen előnye a letisztult, szinte kábelmentes, tiszta és átlátható irodai infrastruktúra.
Az LG elegáns kialakítású kijelzői ráadásul a képmegjelenítés tekintetében is kiemelkedő minőséget szolgáltatnak: a nagy felbontású IPS kijelzőkön egyetlen képi részletről sem maradnak le a felhasználók, hiszen a színek bármilyen betekintési szögből jól láthatóak maradnak. A Cloud monitorok összekapcsolási lehetőségei a gépház nélküli működés ellenére is megmaradnak: az USB 3.0, HDMI és Thunderbolt portok bármilyen helyzetben egyszerű csatlakozást kínálnak.


A 27 hüvelykes, LG All-in-One vékonykliens (27CN650W/N modell) képernyőjét a dolgozók bármikor a saját igényeik szerint emelhetik, dönthetik vagy forgathatják, ráadásul egy, a képernyőből kinyíló webkamerával a saját monitorukkal tarthatnak online meetingeket vagy videokonferencia-beszélgetéseket. A 38 hüvelykes UltraWide, azaz ultraszéles kliens (38CK950N és 38CK900N modellek) egy WQHD+ felbontású, 21:9 képarányú hajlított kijelző, amelyen az irodai dolgozók több ablakban dolgozhatnak, akár egyszerre több tartalomforrásból származó, egymás mellé helyezett képekkel. Az irodai monitorok a központi LAN-kábelre csatlakoznak, amely tápegységként is szolgál, így csupán egyetlen kábelre van szükség a kliensek hálózatba kötéséhez, így használatukhoz csak egy billentyűzet és egy egér szükséges.