Technology

5G_Szekesfehervaron.jpg
Forrás: ITB

Megérkezett az 5G Székesfehérvárra

A Vodafone Magyarország 5G hálózatának fejlesztése 2020-ban, a pandémia ellenére is folytatódik. Budapest, Zalaegerszeg és Siófok után a szolgáltató Székesfehérvár belvárosában indítja el kereskedelmi 5G szolgáltatását 2 bázisállomással. A most bejelentett fejlesztéssel a lakosság mellett a székesfehérvári vállalkozások is megtapasztalhatják az újgenerációs mobilhálózat képességeit.

Újabb, az 5G hálózat fejlesztését érintő mérföldkövet jelentett be a Vodafone: december 14-től Székesfehérváron is elérhetővé válik a szolgáltató kereskedelmi 5G szolgáltatása. A székesfehérvári 5G szolgáltatás 2 bázisállomás felkapcsolásával indul el a Fejér megyei megyeszékhely belvárosában.


„Nagyon büszkék vagyunk, hogy újabb nagyvárosba vihetjük el 5G szolgáltatásunkat és az ezáltal kínált nagyszerű lehetőségeket. Székesfehérvárral régóta szoros kapcsolatot ápol a Vodafone Magyarország, több digitális projektben is részt vehettünk. Ipari és oktatási szempontból is kiemelkedő fejlesztések történtek az elmúlt években a városban, azt gondolom nem is kérdés, hogy Székesfehérvár egy rendkívül innovatív megyeszékhely. Bízunk benne, hogy 5G szolgáltatásunkkal elősegíthetjük digitális megoldások további elterjedését és Székesfehérvár okosvárossá válását”, mondta el Király István, a Vodafone Magyarország Vállati Szolgáltatások Üzletágának Vezérigazgató-helyettese.


„Egy modern nagyvároshoz a legkorszerűbb technológiák – így az 5G – elérhetősége is hozzátartozik”, erősítette meg Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. Az Önkormányzat maga is sokat tesz az innováció jegyében, így jött létre például az Alba Innovár, az első hazai digitális élményközpont, de működik a városban robotika tanszék és készülnek okostantermek is. „Az 5G technológia belépése szépen illeszkedik abba a sorba, amin az elmúlt években már járunk. Folyamatosan teszünk meg mindent annak érdekében, hogy széles társadalmi csoportok ismerkedhessenek meg a digitalizációval, és ezt professzionális felhasználói szinten tudják a mindennapokban, akár a saját életük segítése érdekében is használni”, tette hozzá.

Az 5G elsősorban az ipar számára fog áttörést hozni, így a helyi vállalkozások versenyképességét is jelentős mértékben növelni fogja. Emellett az 5G általánosságban is támogatja majd a város fejlődését, ugyanis az újgenerációs mobilhálózat a Smart City megoldások elterjedésének előfeltétele.
A Vodafone Magyarország 2019-ben a hazai szolgáltatók közül elsőként indította el mindenki számára elérhető kültéri kereskedelmi 5G szolgáltatását Budapest belvárosában a 2016-ban vásárolt 3500MHzes frekvenciakészletének köszönhetően. A fejlesztések 2020-ban, a pandémia ellenére sem álltak le: a most bejelentett fejlesztés is a Vodafone Magyarország 2020-as 5G hálózatfejlesztési terveinek része. Ennek első lépéseként 2020 áprilisában a Vodafone Magyarország további frekvenciákat szerzett 5G mobilszolgáltatásai számára az NMHH által lebonyolított frekvencia aukción. A megszerzett frekvenciáknak köszönhetően folytatódhattak a szolgáltató 5G fejlesztései. Októberben bejelentették, hogy Budapesten és környékén közel 200 bázisállomáson kapcsolják fel az 5G-t, mellyel a főváros szinte teljes területén elérhetővé válik az újgenerációs mobilhálózat. A székesfehérvári 5G felkapcsolás pedig a nyáron bejelentett fejlesztések része, ugyanis a szolgáltató ekkor jelentette be, hogy Budapest és Zalaegerszeg után további megyeszékhelyeken is elindítja kereskedelmi 5G szolgáltatását.