Technology

MC Hammer
Forrás: Brian Solis (briansolis.com / bub.blicio.us)

Hiphop beéri a Google-t?

Ha hírt adunk arról a tényről, hogy Stanley Kirk Burell indított egy keresősite-ot, minden bizonnyal kevés olvasó kapja fel a fejét.  Ha viszont úgy mondjuk, hogy a fejlesztőcsapat mögött nem más, mint MC Hammer áll, akkor azért az már hírértékű (vagy legalábbis vicces).

Nem, szó sincs arról, hogy az épp aktuális világvége-jóslat miatt előrehoztuk volna április 1-jei híreinket. Tényleg az történt, hogy MC Hammer – pontosabban a neki dolgozó fejlesztő team – keresőmotort hozott létre. A legendás rapper a zeneipar mellett többek között a lóversenyszférában és harcművészetekkel kapcsolatos vállalkozásokban is érdekelt (volt), és – mint az most sokak számára kiderült – az IT szektor is közel áll hozzá (évek óta mozgolódik különböző webes projektekben).

Újra reflektorfényben.      (forrás: briansolis.com)
Újra reflektorfényben. (forrás: briansolis.com)

A 49 esztendős amerikai hiphop sztár, akinek a világ a többek között a U Can't Touch This c. slágert köszönheti (a világ másik fele pedig kibírta volna anélkül is) most IT-vállalkozóként áll a nyilvánosság elé, és e szerepkörében most épp azt jelentette be, hogy olyan keresőt indít, amellyel szeretné megszorongatni (netán legyőzni) a Google-t, a Binget és másokat. Erre mondják, hogy nem pesszimista célkitűzés.

Az új reménységet WireDoo-nak hívják, és a rapper – a San Franciscói Web 2.0 konferencián – azt állította róla, hogy a keresés „mélysége” lesz igazán az erőssége. Hogy ez pontosan mit jelent? Nos, MC Hammer úgy fogalmazta meg, hogy a dolog lényege a kulcsszavak közti összefüggés. Ha beütjük a keresőszót, akkor a találatok között nem csak a közvetlenül kapcsolódó információt találhatjuk meg, hanem minden olyan témát, amely valamilyen szempontból releváns lehet. Csak egyszer kell rákeresned, és minden kapcsolódó tartalmat megtalálsz – ezt ígéri a site (angolul azért ennél frappánsabban hangzik).

Egyelőre tesztelő (vagy inkább elő-teszt) szakaszban van az oldal, de már regisztrálhat bárki, aki majd az elsők között szeretne a bétaverzióval játszani egy kicsit.