Technology

empty fridge horros nightmare food hungry
Forrás: ITB

Szembesült a „magyar valósággal” a MasterCard

Ha valaki kizárólag mobilfizetést használva szeretne élni, fel kell készülnie, hogy az élelemszerzés lesz a napi fő programja.

A MasterCard egy kísérleti projekt keretében négy budapesti bloggert kért meg arra, hogy egy hétig csak a mobiljukkal fizetve éljenek, főként a MasterCard Mobile alkalmazást és a telefonra ragasztható PayPass matricát használva. Magyarország jelenleg még nem tartozik a mobilfizetési „nagyhatalmak” közé, ezért a kísérleti projektben résztvevők komoly kihívás elé néztek. A kísérletben a Két cica konyhája gasztroblog, a Dagadt Köcsög elnevezésű futással foglalkozó blog, az Egy nap a városban, és az Appleblog szerzői vettek részt. A MasterCard direkt választott olyan bloggereket is, akik nem az it-szakmában tevékenykednek, ezáltal valóban a magyar átlagfelhasználó számára fontos tapasztalatokat gyűjthettek a bloggerek a mobilfizetés magyarországi lehetőségeit illetően.

Szűcs Ádám, az Appleblog szerkesztője lapunknak mesélt tapasztalatairól a program kapcsán. Mint kifejtette, sokszor nehézséget okozott neki a két megoldás használata, hiszen Magyarországon még nem épült ki megfelelően az ehhez szükséges infrastruktúra. „Legfőképpen élelemszerzésről szólt a hetem, leragadtam ennél a szakasznál” – mondta az itbusinessnek Szűcs Ádám. A MasterCard tervei szerint a különböző online boltok szolgáltatásait is igénybe vették – volna – a bloggerek, ha nem okozott volna gondot számukra az alapvető élelmiszerek beszerzése. Nem meglepően ugyanis a nem az élelmiszerek forgalmazásával foglalkozó vállalatok erősek az online jelenlétben; minden mást sokkal könnyebben be lehet szerezni az internet segítségével.

Mint a szerkesztő elmondta, iPhone-jának szinte semmi köze nem volt az nfc-technológián alapuló PayPass matrica használatához. „A telefonunkra ragasztották a matricát, de akár a homlokon közepére is tehettem volna. Nem véletlen, hogy Tim Cook sem tette bele az nfc-t az iPhone 5-be; még az amerikai piac sem készült fel kellőképpen infrastrukturális szempontból a megoldás használatára” – folytatta elemzését a blogger. Szűcs Ádám azt is elmesélte, hogy az egyik, PayPass elfogadóhelyeket összegyűjtő térképalkalmazása több ízben is rossz helyre irányította, a „sikátor végi” gyorsétteremben nem részesült meleg fogadtatásban a MasterCard kísérleti alanya.