Technology

gremon
Forrás: Gremon
Beléptünk a digitális növénytermesztés korszakába

Magyar startup változtathatja meg a mezőgazdaságot

Idén 26. alkalommal rendezték meg a Magyar Innovációs Nagydíj átadóját. A nívós díjat idén egy olyan magyar startup is átvehette, amely alapjaiban megváltoztathatja a mezőgazdaság termelékenységét és energiafelhasználását. Szegeden fejlesztik a Trutina növénysúlymérő rendszert, innen hódítja meg az növényházi termesztést az innovatív magyar csapat.

A Gremon szakemberei azt ismerték fel, hogy a mezőgazdaság jelenleg képtelen nagy mennyiségű és megbízható információt kinyerni a növények viselkedéséről a termelés során, ezzel rengeteg erőforrás megy veszendőbe.

Súlymérésen alapú növény aktivitás jelző rendszer

A Trutina egy komplex súlymérési rendszer, amely egy hardverből és egy felhőalapú szoftvermegoldásból áll. Képes többek között monitorozni a növények súlyváltozását (biomassza), aktivitását (vízfelvétel sebessége, párologtatás) és energiaszintjét is. Ezeket az adatokat összevetve a környezet változásával kapcsolatos információkkal, mint az öntözés, páratartalom, fényintenzitás, tápanyagpótlás (például műtrágyázás) megvalósulhat a mezőgazdasági mikro menedzsment.

A növények külvilágra tett reakciói ráadásul azonnal megjelennek a Trutina rendszerében, így számítógépen vagy okostelefonon is láthatjuk a változásokat. A megjelenített adatok önmagukban is beszédesek, de a Gremon Systems kidolgozott egy „növényi energiamodellt”, mellyel még könnyebb megérteni és lekövetni a növények válaszreakcióit, illetve szükség esetén meghozni a növény növekedéséhez szükséges legjobb döntéseket.

Csökkenő költségek, növekvő terményhozamok

A rendszer alkalmazásával meghatározható az optimális víz-, tápoldatmennyiség és annak kijuttatásának legmegfelelőbb ideje, összhangban a növények számára elérhető fény mennyiségével. Követhető a növények pillanatnyi és kumulált szervesanyag termelése, így az ideális mikroklíma (hőmérséklet, levegő/szellőztetés, páratartalom, stb.) megvalósításához szükséges energiafelhasználást optimalizálni lehet.