Technology

mohanet_mobil_nyito
Forrás: MOHAnet

Magyar fejlesztésű személyfelügyelő mobiltelefon hódíthatja meg Európát

Moduláris elemekből konfigurálható mobiltelefon debütált; a hazai fejlesztésű készülék lakossági és üzleti alkalmazási területen is használható, dedikált internet csatornán, állandó online elérhetőség mellett.

Új készülékkel lép a telefonos távfelügyeleti piacra a MOHAnet Mobilsystems: a vállalat korábbi, szerteágazó, sokkészülékes kínálatát egy moduláris, azaz építőkockákból konfigurálható termékre cserélte, amely a korábbi eszközök felhasználási területein kínál továbbra is megoldást, költséghatékony és újrahasznosítható módon.

A Moniphone névre hallgató, távfelügyelhető mobiltelefon kezdetben öt, rövidesen pedig tíz alkalmazási területen lesz használható, üzleti és lakossági szegmensben egyaránt, legyen szó idősek segélyhívó készülékéről vagy fizikai foglalkoztatottak munkaeszköz mobiltelefonjáról.

Havasi Zoltán, MOHAnet
Havasi Zoltán, MOHAnet
Havasi Zoltán,
a MOHAnet vezérigazgatója elmondta: az új fejlesztésű telefon alapötletét Dave Hakkens "phonebloks" koncepciója adta, aki az elektromos hulladéktermeléssel szemben lépett fel, s egy olyan készülék elképzelését osztotta meg a világgal, amely felhasználási területek alapján ruházza fel a telefont hardver elemekkel. A Moniphone ötlete is ezen a gondolaton alapult.

A cég fejlesztői egy olyan személyfelügyeleti telefont terveztek meg, amely a felhasználói igényeknek megfelelően alakítható, és a használat során - megváltozó szükséglet alapján - akár át is konfigurálható. A 160 gramm súlyú, nyomógombos telefon az alapfunkciók (zseblámpa, gyorsulásmérő, karóra funkció) mellett számos kiegészítővel vértezhető fel: Bluetooth, WiFi, RFID, NFC, QR- és vonalkód olvasó is beépíthető az ütés- és törésálló műanyag házba. A technológia fejlődésével ezek az elemek a modularitásnak köszönhetően a későbbiekben cserélhetőek. A vezeték nélküli töltésre is alkalmas telefon 4G hálózatot használ, dedikált internetcsatornán keresztül állandó online jelenlétet biztosít a felhasználónak, az internet-összeköttetés és a háttérben futó távfelügyeleti alkalmazások kikapcsolhatatlanok. A készülék ezáltal folyamatosan monitorizálható, a rendszer állandó életjelet és eseményjelzést közvetít óránként vagy akár percenként a felügyeleti szervnek.

Igény esetén fordított kommunikációra is képes, tehát a központ jelzéseit is fogadhatja. Beépített GPS-ének köszönhetően egy térképes felületen bármikor megtekinthető és ellenőrizhető a használó személy kültéri tartózkodási helye és mozgása. A beltéri ellenőrzés azonban már összetettebb megoldást igényel, erre a MOHAnet átjelző egysége, az iMachine nyújthat segítséget. Ez az eszköz Bluetooth-szal csatlakozik a Moniphone-hoz és három méteres körzetekre osztva érzékeli a készülék felhasználásának helyszínét.


 A Moniphone jelenlegi felhasználási területei

1. Őrszolgálat, karbantartás
2. Idősgondozás
3. Takarítás
4. Jegyellenőrzés
5. Kézbesítés

A Moniphone a legkisebb rezonanciát, így a légzést is érzékeli, ezért ha a munkavégzés során egy adott kolléga letenné az asztalra a mobilt, hogy elkerülje a felügyeletet, a telefon a mozdulatlanságot ájulásnak detektálja és azonnal vészjelzést ad a diszpécserközpontnak, amely lehet egy vállalaton belüli telefonos ügyelet, de akár külső távfelügyeleti partner is. A mérnökök gyorsulásmérővel látták el az eszközt, így egy esést is azonnal érzékel, egyből értesítve a felügyeleti partnert vagy egy családtagot.

"A Moniphone erős fizikai igénybevételre készült, a felhasználói igényeknek megfelelően masszív, képes ellenállni ütés, esés vagy egyéb környezeti behatásoknak. A kopás vagy nagyobb hőmérséklet ingadozás sem befolyásolja jelentősen az élettartamát. A távfelügyelhető mobiltelefon kezdetben fehér, fekete és szürke színekben rendelhető, s három éves szerződés esetén készülékár-támogatással, szolgáltatástól függő havidíjas konstrukcióban vásárolható meg" - részletezte Havasi Zoltán, hozzátéve, hogy a nemzetközi kiállításokon több olyan érdeklődő is akadt, aki kizárólag a készüléket szerette volna megvenni, ugyanis rendelkezett például saját IoT-megoldással, de megfelelő telefont eddig nem talált hozzá.

"Új üzleti modellel is készülünk, a korábbiakkal ellentétben már nemcsak komplett megoldást értékesítünk, hanem ügyfeleinknek arra is van lehetősége, hogy a saját IoT-megoldásukba illesszék a mi eszközünket. Ezzel komoly üzleti sikert érhetünk el a számottevő konkurens nélküli európai piacon" - tette hozzá a vezérigazgató.