Technology

b_n_robot
Forrás: ITB
Munkába állt ROBIN

Magyar gyártmányú robot a takarítás új szuperhőse

Maga mögött hagyva a háztartási és ipari takarítórobotok örökségét, az újgenerációs takarítórobot LIDAR-ral tapogatózva, sztereókamerákkal felszerelve, ultrahanggal felvértezve fáradhatatlanul fényesíti a padlót és varázsolja tisztává a teret. Az innovatív robottal többek között a Honvédkórház Róbert Károly körúti és Podmaniczky utcai komplexumaiban, a Groupama Arénában és a Budapest Airport területén találkozhatunk – a gyártót arról is megkérdeztük, terveznek-e nemzetközi porondra lépni.

A takarítás robotizálása világszinten az automatizálás és az Ipar 4.0 homlokterében van, ebbe az élvonalba kapcsolódott be most elkészült fejlesztésével a B+N Referencia Zrt., ami két év kutatás-fejlesztés után egy teljesen újgenerációs takarítórobotot alkotott meg.

A dolog különlegessége, hogy nem a robotikához szorosan kapcsolódó cég állt a fejlesztés mögé, hanem egy olyan vállalat, amely napi szinten 5 millió négyzetméter felületet takarít és üzemeltet. Ez nagyjából egy Budapesttől Madridig tartó hosszúságú szakasz mindennapos oda-vissza takarítását jelenti kilométerre vetítve- így komoly rálátása van arra, hogy milyen elvárások fogalmazódnak meg a takarítással és egy takarítórobottal szemben.

Elveszik a munkát vagy pótolják a hiányzót?

„A fejlett társadalmakban a tisztaság és takarítás összefügg, a rendet pedig természetes dolognak tekintik az emberek, ám sokan bele sem gondolnak, hogy mennyi szervezés, mennyi munkafolyamat áll mögötte” – mondta Szij Csaba, a B+N referencia Zrt. vezérigazgató helyettese a ROBIN-t bemutató sajtótájékoztatón.

Magyarországon a legfrissebb statisztikák szerint 4600 takarítócég működik, többek közt ez katalizátorszerepet játszott egy olyan tech-fejlesztés létrehozásába, ami a cég profiljától igencsak messze áll. "Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra” – idézte a vezérigazgató-helyettes Darwint, ezzel utalva arra, hogy a versenyképességet, márpedig ilyen sok résztvevős piacon is meg kell tudni őrizni.

A másik indikátor, egyébként az egyre megcsappanó munkaerő-kínálat volt. „Európai szinten az elmúlt 20 évben a fizikai és szakmunkások számra 20 százalékkal csökkent. Ma már ez nem vonzó a fiatalok számára. Ráadásul a takarítók átlagéletkora 55-60 év feletti. Ha ők nyugdíjba vonulnak, ki végzi el a feladatukat?” – tette fel a kérdést Szij Csaba.

A vezérigazgató-helyettes abban látja a helyzet megoldását, ha olyan gépeket állítanak csatasorba, ami nem elveszi, hanem támogatja az emberi munkát. Épp ezért a cég saját dolgozóit képezte ki ROBIN irányítására, így az automatizált segítséggel munkatársaik a kizárólag emberi munkával ellátható takarító feladatokra tudnak koncentrálni. A ROBIN-t irányító kollégák munkaidejének 20-30%-át teszi majd ki a robot kezelése, feltöltése, ellenőrzése; ennek köszönhetően a takarítói munka hatékonysága nő.

ROBIN a takarítás szolgálatában

Az Európában is egyedülálló, saját fejlesztésű vezérlő szoftverrel rendelkező robot, amely a jövőben további feladatok ellátására is alkalmas lehet, a B+N 2016-ban alapított kutatás-fejlesztési részlegéből gördült ki. Egyébként ROBIN elődje ICA névre hallgatott, ami nem a sztereotipizálásból, hanem egy angol rövidítésből az Integrated Cleaning Assistant eredt. Az átkeresztelkedést, pedig pontosan a fenti szórend véletlensége hozta.

A szóban forgó takarítórobot egy műszak alatt 1500 négyzetméternyi területet tud megtisztítani és 300 négyzetméter alatt nem is nagyon ajánlott a használata. A robot önállóan tervezi a bejárási útvonalát az előzetesen elkészített takarítási helyszíntérkép alapján. Ehhez saját szenzoraival fel kell mérni a területet, majd ebből az adathalmazból minimális emberi beavatkozás után állítja elő a takarítási útvonalat.

ROBIN olyan egyedi vezérlőrendszerrel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy egy-egy váratlan akadályt érzékelve is zavartalanul, önállóan (emberi beavatkozás nélkül) folytassa munkáját: Az akadályokat automatikusan kikerülő robot megjegyzi a kimaradt területeket és azokra később visszatér. A folyamatban levő fejlesztések eredményeként az elvégzett munkáról, a takarított és kihagyott területekről adatbázis készül, így a minőségellenőrzés is automatizálható.

„A roboton felül található a LIDAR, aminek a célja a tájékozódás, elől sztereókamera van, ami két teljesen hagyományos kamera, de úgy van elhelyezve, hogy a látott képből egy 3D pontfelhőt állít elő. Helyet kapott benne még o   ultrahangok, infravörös távolságmérő és ütközésérzékelő is” – mondta a B+N Referencia K+F vezetője, Zalka Péter.

Aki hozzátette, hogy „a fejlesztés során nem a munkaerő teljes kiváltása volt a célunk, hanem az emberi munka támogatása, hatékonyságának növelése és automatizálása. A takarítórobot egybefüggő nagy területek, mint például a reptéri terminálok, kórházi folyosók hatékony kiszolgálására a legalkalmasabb. Ezek azok a területek, amelyek takarítása a legmonotonabb feladat a takarító személyzet számára, így ennek automatizálásával a munkatársaink a minőségibb munkára koncentrálhatnak.”

Húsz ROBIN tevékenykedik majd Budapesten

ROBIN 20 legyártott példánya áll munkába az év végéig a Groupama Arénában, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a B+N dokumentumkezelő központjában, Pátyon, valamint a MH Egészségügyi Központ telephelyein (a Honvédkórház Róbert Károly körúti és Podmaniczky utcai komplexumaiban).

„Az MH Egészségügyi Központ mindig is élen járt az innovatív megoldások alkalmazásában, melyet az intézményben használt áruszállító robotok, valamint az orvosszakmai területen, műtétek során alkalmazott robottechnológia is igazol. Minden munkaterületen nyitottak vagyunk a XXI. századi technológiák integrálására, így mostantól a takarítás során ROBIN munkájára is számítunk” – fűzte hozzá Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka.

A társaság jövőbeni tervei közt szerepel számos más terület munkafolyamatainak automatizálása, ugyanis ROBIN vezérlő programja egyéb, autonóm mozgást igénylő feladat ellátására is alkalmas lehet. De nemzetközi és hazai terjeszkedés sincs terítéken, csak a B+N által takarított intézetek és maga a cég részesedik egyelőre a ROBIN nyújtotta szolgáltatásban.