Technology

loplakat
Forrás: mkenczler

Megjelent a LibreOffice 4.0

Három nappal a tervezett időpont után a Document Foundation bejelentette, hogy letölthető a LibreOffice 4.0, a nyílt forráskódú, ingyenes irodai szoftvercsomag legújabb, lényeges újításokat hozó változata.

A lényeges újítások legtöbbje a hétköznapi felhasználó számára alig észlelhető: a forrás túlnyomó részét "rendbehozták", és korszerű infrastruktúra-alapokra helyezték. Ezt volt a Document Foundation egyik legfontosabb célkitűzése 2010-es megalakulásakor, amikor is számos vezető fejlesztő elhagyta a Sun- illetve Oracle-menedzselésű OpenOffice.org szervezetet.

Észrevehető lesz viszont a működés felgyorsulása, főleg a dokumentumok betöltésekor és mentésekor, illetve rtf állományok importálásakor. Határozottan szembetűnő lesz, hogy a kezelőfelületet a Firefox "Personas" szolgáltatásban elérhető felszínekkel lehet gazdagítani. Sokan fognak örülni annak  is, hogy a dokumentumok első (cím-) oldalának más beállításokat lehet megadni a globális oldalstílusoknál. Sok eseteben bizonyulhat hasznosnak, hogy mostantól meg lehet adni, milyen karaktereket tekintsen a szoftver szóhatárnak a terjedelem számításakor.

Ismét javult a Microsoft Office-kompatibilitás, az ilyen dokumentumok behívásakor és mentésekor az eddiginél kevesebb eltérés lesz például a táblázatok elhelyezésekor, az oldalszámok formázásában és egyes mezők esetében.

Teljesen megújult a libreoffice.org portál is. Teljes képernyős háttérképek előtt méltatja a csomag valamint az azt létrehozó és gondozó közösség erényeit. Minden képen egy Apple iMac számítógép látható a LibreOffice 4-gyel a képernyőjén, ami fontos marketingparadigma-váltást jelez.