Technology

Mindent bele? (forrás: Samsung)
Mindent bele? (forrás: Samsung)
Forrás: Samsung

Licencdíjat fizet a Samsung

Hosszas vita után megegyezett egymással a Microsoft és a Samsung az Androidos készülékeket érintő jogdíjakról. A két cég megállapodása szerint a Samsung minden eladott telefon és táblagép után fizet a Microsoftnak.

Közös megegyezéssel zárult a koreai Samsung és az amerikai Microsoft vitája, amelyben a redmondi szoftveróriás szabadalmai megsértésével vádolta meg a Távol-keleti telefongyártót. A két cég megegyezése értelmében a Samsung minden egyes eladott Androidot futtató telefon és táblagép után öt dollár licencdíjat fizet az amerikai vállalatnak. A Microsoft ezzel a megegyezéssel hatalmas bevételhez juthat, hiszen a HTC-vel történt tavalyi megegyezése után a Samsungot is igába hajtva sikeresen szed jogdíjat az amerikai Android piacot uraló két legnagyobb cégtől. Az Androidos licencdíjakból származó bevétel becslések szerint már most is jóval meghaladja azt az összeget, amit a Microsoft saját Windows Phone 7 operációs rendszerének licenceléséből szerez. A TechCrunch tavalyi adatokra alapozott számításai szerint a cég saját operációs rendszeréből 30 millió dollár bevételt termelt, míg a HTC eladásaiból történő részesedése 150 millió dollárra rúgott. A Samsunggal történt megegyezés ezt a bevételt a jövőben megsokszorozhatja anélkül, hogy a Microsoft akár egyetlen Androidos telefont fejlesztett volna.

Nem táncoltak ki
Nem táncoltak ki

A két cég megegyezése azonban nem csupán az Android készülékekre vonatkozik, a Microsoft engedett a korábbi 15 dolláros díjból, annak érdekében, hogy a Samsunggal kölcsönösen licencelhessék egymás szabadalmait, így mindkét cég biztosíthatja magát a külső támadások ellen. A Microsoft nem titkolt szándéka az volt, hogy a koreai gyártót hosszútávú megegyezésre bírja, arra számítva, hogy a jövőben a cég Windows-t futtató telefonokat is gyárt majd. Ennek valószínűsége pedig egyre nagyobb, hiszen úgy tűnik, a jogvitákban a Google magára hagyta partnereit, akiknek viselniük kell az egyezségek és vesztes perek miatti pluszköltségeket. A nagy gyártók közül csupán egyetlen cég van, amellyel a Microsoftnak nincs kölcsönös megállapodása, ez pedig a nemrégiben a Google tulajdonába került Motorola.

Az IT világ most érdeklődve várja, hogy a redmondi cégnek sikerül-e licenszdíjakat kicsikarnia a cégtől, vagy a Google hatékonyan képes lesz megvédeni saját tulajdonát. Amennyiben a Google sikeres lesz érdekeltsége megvédésében az további bizalomvesztést okozhat, hiszen az elvileg ingyenes Androiddal dolgozó partnerek azt láthatják, a cég csupán saját érdekeit képviseli a piacon.