Technology

progcomp.jpg
Forrás: utdallas.edu
90+ jelentkező (60% szenior, 40% junior programozó), 30 megoldás,

Lezajlott a Java programozási verseny

Az 1-3 fős csapatoknak az online feladatmegoldás során a reboarding, vagyis a munkaerő az irodába való visszaáramoltatásával kapcsolatos problémát kellett megoldaniuk Java microservice architektúra használatával. Az 1. forduló egy kevesebb specifikációval rendelkező feladat volt, a 2. fordulóban pedig egy nagyobb szakmai ismereteket igénylő programozási feladatot kaptak a tovább jutott csapatok Itt figyelembe kellett venniük ki- és beléptetést várólistával egybekötött felhasználóbarát rendszerrel, amit a HR könnyedén nyomon tud követni. A zsűrizés nagyon izgalmas volt, a második és harmadik helyezettet egy hajszál választotta el egymástól.

 

A végeredmény
1.
helyezett: Doorkeeper (465 pont)

2. helyezett: Reboarding 2.0 (430 pont)
3. helyezett: Back to Office (427 pont)

Várakozáson felül sok remek megoldás érkezett a versenyfeladatra, és emiatt meglehetősen nehéz dolgunk volt eldönteni a helyezéseket. A verseny a nagyon részletes pontozás ellenére is szorosra sikerült. Jó volt látni, hogy sok csapat úgy adta be a feladatot, hogy az rendszerfüggetlenül is futtatható legyen, sokan docker alapú futtatáshoz tervezték az átadott csomagot. Az összes csapat megfelelően strukturálta a megoldást, jó elnevezéseket használtak, és okosan dolgoztak a tesztekkel.
Volt olyan csapat is, amely teljesen BDD alapon végezte a fejlesztést, és nagyon sokan agilis módszertanokat választottak. Bár a bonyolultabb funkcióknál látszott, hogy néhány csapat időnyomással küzdhetett, és emiatt nem volt minden tökéletesen letesztelve, de az egyszerűbb, alapfunkciók mindenkinél jól működtek. Remekül használták a versenyzők az olyan elterjedt technológiákat, mint a SpringBoot, Swagger, Lombok, OpenCV, Docker és Gradle, valamint rengeteg pontot sikerült kiosztani az innovációs kategóriában az ötletesebbnél ötletesebb megoldásokért.

A verseny egyik érdekessége a PROGmasters programozóiskola szereplése volt. Egyik junior (három, frissen, áprilisban végzett hallgatóból álló) csapatuk végzett a 3. (dobogós!) helyen a többségben gyakorlott programozókból álló mezőnyben.

„Az összes résztvevő csapatot megilleti a dicséret, és bár nem tudtunk mindenkinek első díjat adni, mégis azt reméljük, hogy a versenyzők is tanulhattak a feladatból, hiszen mi is hasonló technológiákkal dolgozunk nagyon sok ügyfelünk számára. Bízunk benne, hogy lesznek többen is, akiket a cégünk sorai között láthatunk a jövőben, mert pontosan ilyen kitűnően gondolkodó, és precízen dolgozó embereket keresünk”, foglalta össze a zsűri nevében Tar Péter és Sipter Bálint az Accenture-től.
Sok pozitív visszajelzés érkezett a versenyzőktől: „A versenyfeladat aktuális és izgalmasan sokrétű volt, érthetően specifikálva mégis teret hagyva a kreativitásnak.” Vagy: „Komolyan felépített pontozási rendszert láttunk az eredményhirdetésen, és sok energiát fektettek a szervezők a beküldött megoldások megismerésébe.”

Szinte mindegyük azt nyilatkozta, hogy szívesen részt venne egy következő hasonló versenyen.