Technology

Mindenek felett állnak
Mindenek felett állnak
Forrás: businessinsider.om

Lemondott az AT&T a T-Mobile-ról

Hivatalosan is pont került az AT&T és T-Mobile USA egyesülési terveinek végére, amikor az AT&T visszavonta ajánlatát.

Még tavasszal tett ajánlatot az AT&T a Deutsche Telekom amerikai leányvállalatának, a T-Mobile USA-nek megvásárlására. Az AT&T korai nyilatkozatai szerint biztosra ment, mikor 39 milliárd dollárt ajánlott vetélytársáért, azzal érvelve, hogy egészen biztos benne, a hatóságok nem gördítenek akadályt az ügylet elé. A szokásos lobbizás mellett a cég költséges reklámkampányba kezdett, hogy meggyőzze a közvéleményt arról, milyen előnyökkel járna a két cég egyesülése. Amellett, hogy a mobil internet terjedését és a szolgáltatás minőségének javulását hangsúlyozták, a cégek igyekeztek munkahelyteremtőként is fellépni, igaz semmilyen bizonyítékot nem tudtak felmutatni arra, hogy a vállalatok összeolvadása újabb munkahelyeket teremtene.

Túl nagy falat volt (forrás: paidcontent.org)
Túl nagy falat volt (forrás: paidcontent.org)

A több mint 9 hónapos lobbi és pr tevékenység a Wall Street Journal becslései szerint több tízmilliós költséget jelentett az AT&T-nek és emellé a cég bukja a kötbért is, amelyet az ügylet sikertelensége esetén kénytelen fizetni a Deutsche Telekomnak. Úgy tűnik az AT&T túlságosan magabiztos volt amikor 4 milliárd dolláros bánatpénzt ajánlott a német vállalatnak, amelyet készpénzben és egyéb vagyoni juttatásokban határoztak meg. Amellett, hogy az AT&T fizet a T-Mobile USA-nek, kénytelen lesz kedvezőbb roamingtarifákat biztosítani a cég ügyfelei számára. Az ügyletet a Szövetségi Kommunikációs Bizottságon kívül az Igazságügyi Minisztérium is támadta, és habár egy ideig úgy tűnt az AT&T nem adja fel a többfrontos harcot, többszörös szerződésmódosítással próbálva a hatóságok számára is elfogadhatóvá tenni azt végül mégis elálltak az ajánlattól.

Amennyiben az egyesülés létrejött volna, az AT&T maga mögé utasíthatta volna az eddigi legnagyobb amerikai mobilszolgáltatót a Verizont. A Deutsche Telekom szóvivői a hírt kommentálva megerősítették, továbbra is szeretnének kilépni az Egyesült Államok piacáról, így elképzelhető, hogy más vevőnek adják el leányvállaltukat. A hír megjelenése után a potenciális vevőnek számító Sprint részvényeinek ára emelkedni kezdett a tőzsdén.

Az elmúlt néhány hét híreit követve nem okozott meglepetést az összeolvadás elmaradása. Az eseményekkel párhuzamosan azonban a Verizon is olyan lépésre szánta el magát, amely szintén felvethet versenyügyi kérdéseket. A cég kábeles szolgáltatókkal egyezett meg az azok birtokában lévő, de használaton kívüli frekvenciasávok használatáról, így jelentősen növelve spektrumát. Habár eddig a hatóságok nem kommentálták az ügyletet, elképzelhető, hogy azt a mostanihoz hasonló érveléssel próbálják majd megakadályozni. A Wall Street Journal elemzése szerint nem valószínű, hogy a mostani bukás után az AT&T újra próbálkozna és elképzelhető, hogy ezek után a Deutsche Telekom sokkal nehezebben talál vevőt leányvállalatára.