Technology

mesterseges_intelligencia_arc
Forrás: econews.com

Lábjegyzet a nagy MI-hype-hoz

Az elmúlt két-három évben felerősödtek a mesterséges intelligenciával (MI vagy AI, mint Artificial Intelligence) kapcsolatos hírek, jövendölések. Ezek jelentős része ma már valós eredményeken alapul, és az MI-alkalmazások egyre több területen terjednek el.

Éppen ezért érdekes, hogy:
1. a logikai következtetésekre alkalmas szakértő rendszereket (expert systems) nagyon sokszor kihagyják az MI-alapú megoldások, eszközök felsorolásából;
2. a mai MI-vel foglalkozó fiatal generáció tagjai közül sokan nem ismerik a szakértő keretrendszer (Expert System Shell) fogalmát.

Gondoltam, röviden azért felhívnám a figyelmet ezekre a rendszerekre is, mivel nagyon sok működik közülük az élet különböző területén. A szakértő rendszerek részei a mesterséges intelligencia szakterületének, a szakértő keretrendszer pedig szakértő rendszerek készítésére alkalmas eszköz. Talán a szabályalapú programozás, a szabályalapú programozási nyelvek (rule based programming, rule based programming languages) elterjedése fedte el a szakértő rendszereket, mint önálló entitásokat. Ezért nem haszontalan felidézni a logikai következtetés alapú szakértő rendszerek azon tulajdonságait, melyek megkülönböztetik a ma szakértő rendszerek kategóriájába sorolt egyéb eszközöktől.

A szakértő rendszerek általában párbeszédes üzemmódban dolgoznak (ez nem zárja ki „batch” jellegű alkalmazásukat).

1. Kérés esetén megmagyarázzák, miért tették fel a kérdést (why – miért funkció).
2. A probléma megoldása végén megmagyarázzák, hogyan jutottak a megoldáshoz (how – hogyan funkció).
3. Megmagyarázzák, hogy egy adott megoldás miért nem volt választható (why not – mért nem funkció).
4. A párbeszéd közben, vagy annak végén, lehetőség van alternatív válaszok megadására, anélkül, hogy a már megadott információt ismételni kellene (what if – mi lenne, ha funkció).

A négy pont közül külön jelentőséggel bír az első három, mivel a GDPR jelenleg a döntéstámogató rendszerek számára magyarázatadási kötelezettséget ír elő („right to an explanation”).

Amennyiben valakit érdekel egy magyar nyelvű példa szakértő rendszer működésére, a demo-sun.multilogic.hu oldalon megnézheti (magyarázat kéréshez az „i”-re kell kattintani, amennyiben pedig a kurzort a magyarázat fölé visszük, megkapjuk azokat a dokumentum részleteket, melyek a magyarázat alapját szolgáltatják). A példa egyébként egy valós, évi több százezer látogatót fogadó alkalmazásból van kihasítva és átnevezve.