Technology

pszilocibin_e.jpg
Forrás: ITB
Négy év -> nyolc hónap

Kvantumkomputer-szerű gyógyszerkutatási platform gyorsítja sokszorosra az új hatóanyagok kifejlesztését

A Fujitsu által a Polarisqb partnereként tesztelt áttörő jelentőségű, új gyógyszerkutatási platform segít a gyógyszergyártó vállalatoknak gyorsabban és költséghatékonyabban bevezetni a piacra a létfontosságú gyógyszereket. A platform a kvantumtechnológia által inspirált technológia, a gépi tanulás, valamint a hibrid kvantummechanikai és a molekuláris kvantummechanikai szimulációk (QM/MM) kombinációjával alakítja át a gyógyszerkutatás folyamatát.

Az innovatív platform megkeresi és azonosítja azokat a „de novo” vezérmolekulákat, amelyek felhasználásával kifejleszthetők a napjaink legveszélyesebb betegségei ellen hatásos gyógyszerek. A platformmal kezdetben a széles körben elterjedt dengue-lázra keresnek gyógymódot.
Míg más módszerekkel tízmilliós, a Fujitsu és a Polarisqb platformjával milliárdos nagyságrendben lehet vizsgálni a molekulákat. Amellett, hogy a rendszer több molekulát tud ellenőrizni, a piacon elérhető többi gyógyszerkutatási platformnál gyorsabban el tudja végezni ezt a feladatot. A Fujitsu kvantumtechnológia által inspirált Digital Annealer rendszere tízezerszer gyorsabb a hasonló megoldásoknál, így 2-4 évről mindössze 8 hónapra rövidíti a vezérmolekulák megkereséshez és a gyógyszerfejlesztés első szakaszának megkezdéséhez szükséges időt.
A vezérmolekulák azonosítása után a Polarisqb saját fejlesztésű, gépi tanulási algoritmusa és QM/MM-szimulációi gyorsan felmérik, hogy a molekula rendelkezik-e minden olyan tulajdonsággal, amelyre egy gyógyszernek szüksége van a piaci bevezetéshez. A koronavírushoz hasonló járványok felhívják a figyelmet arra, hogy az eddiginél gyorsabb folyamatokra van szükség a gyógymód megtalálásához. Ez a platform az eredményes és gyors reagálásban segíti a gyógyszeripari vállalatokat.

Patrick Stephenson, a Fujitsu UK innovációért és egészségügyi ügyfelekért felelős igazgatója: „A Fujitsu kvantumtechnológia által inspirált Digital Annealer rendszere úttörő technológiát képvisel. Izgatottan várom, hogy partnerünk, a Polarisqb közreműködésével hogyan sikerül ezzel a rendszerrel magasabb szintre emelnünk a gyógyszerkutatási folyamatot. A platform skálázásával a jövőben számos egyéb betegséggel szemben is szeretnénk felvenni a harcot, hogy a gyógyszerek gyorsabban és költséghatékonyabban eljussanak a betegekhez.”
Dr. Shahar Keinan, a Cloud Pharmaceuticals cégből kivált Polarisqb vezérigazgatója: „A Polarisqb nagy várakozásokkal vesz részt a gyógyszerkutatást forradalmasító új platform fejlesztésében. Meggyőződésünk, hogy a gyógyszerek fejlesztése inflexiós pontot ért el. A kvantumtechnológia által inspirált számítástechnika bevezetésével, a piaci igényekre reagálva, jelentősen növelni tudjuk mind a számítások sebességét, mind pedig a vizsgálatnak alávetett lehetséges molekulák körét.”