Technology

kürt_címlap
Forrás: blog.qatestlab.com

A felhőben tesztelnek

Szoftverfejlesztési és -tesztelési szolgáltatásokat fog felhőben kínálni a Kürt egy most folyó projekt eredményeképpen.

A felhő nem légvár – mondta a Kürt szerdai sajtótájékoztatóján a cég elnöke, Kürti Sándor. A vállalat, amelynek az adatmentés már csak egyik tevékenysége a sok közül, a felhőben a jövő útját látja, és maga is elindult ezen az úton.

Beruházás nélkül lehet fejleszteni és tesztelni
Beruházás nélkül lehet fejleszteni és tesztelni
Nagy Zsolt
, a cég kutatás-fejlesztési vezetője szerint 2009 óta foglalkoznak a technológiával. Mindenképpen olyan piaci rést kerestek, amelyben hosszabb távon is versenyképesek tudnak maradni, nem akartak az egyszerű infrastruktúra-szolgáltatásokban az Amazonnal versenyezni. Ezért választották, hogy meglévő kompetenciáikra építve, szoftverfejlesztési, szoftvertesztelési és sérülékenységvizsgálati szolgáltatásokat tesznek elérhetővé felhő alapokon. A szolgáltatások kifejlesztéséhez uniós támogatást is igénybe vettek, mintegy 100 millió forintos nagyságrendben.

A várhatóan a jövő év harmadik negyedétől elérhető Kürt Cloud többféle lehetőséget kínál majd az ügyfeleknek. A vállalatok erőforrásokat bérelhetnek saját belső fejlesztéseikhez, amellyel jelentős beruházásoktól kímélhetik meg magukat. Az "otthon" vagy a felhőben kifejlesztett alkalmazásokat tesztelni lehet; különösen a terheléses tesztekhez jöhetnek jól a felhőből könnyen és rövid időre igénybe vehető erőforrások. A fejlesztéshez és a teszteléshez a Kürt nem csak alapinfrastruktúrát, hanem szoftverkörnyezetet is biztosít: az esetenként több tízmillió forintos eszközöket használat alapú díjazás ellenében lehet igénybe venni. Végül pedig sérülékenységvizsgáló labort is működtet majd a Kürt a felhőben; ennek révén az éles rendszer veszélyeztetése nélkül lehet próbára tenni az alkalmazások biztonságát.

Kürti Sándor szerint külön vonzerőt jelenthet majd az ügyfeleknek, hogy tudni fogják, hol vannak az adataik, azokat kik kezelik. A cég privát felhője egy olyan adatközpontban kap helyet, amelyet a Nemzetbiztonsági Szolgálat a legmagasabb szintű tanúsítvánnyal látott el, tette még hozzá a Kürt elnöke.