Technology

chrome02
Forrás: ITB
Kisebb adathasználat videózáskor

Komoly hiányt pótol a Google a Chrome böngészőben

A Google egy új optimalizáló funkción dolgozik, amely videóstreameléskor csökkenti az adathasználatot a Chrome böngészőben.

A TechDows értesülései szerint a LiteVideos nevű új funkció nem csak adatot spórol a felhasználóknak, hanem a teljesítményt is növeli. Már megtalálható a Chrome böngésző Canary tesztváltozatában, és a stabil verzióba még az idén bekerül. A szolgáltatás lényege, hogy a felbontás, vagyis tulajdonképpen a videóminőség csökkentésével éri el az adathasználat mérséklését.

További érdekesség, hogy bár az adathasználat optimalizálása főként a mobillal internetezők számára elsődleges fontosságú, az új teljesíménynövelő funkcióval a Chrome böngésző minden változatában (Windows, macOS, Linux) találkozni fogunk.

A LiteVideos szolgáltatás még tesztelés alatt van, de bárki kipróbálhatja a Chrome 86 Canary verziójának a letöltésével mind számítógépeken, mind androidos mobilokon. A használatához engedélyezni kell a chrome://flags oldalon az Enable LiteVideos és a Force LiteVideos decision lehetőségeket.