Technology

Óvatosan, de dől a lé
Óvatosan, de dől a lé
Forrás: www.abacuscp.com

Egyre elfogadottabb a kockázati tőke bevonása

Vonzónak számítanak a magyar technológiai vállalkozások a befektetők számára, olvashatjuk az Ernst & Young legújabb tanulmányában.

Magyarországon a vállalati fúziók és felvásárlások (M&A) piacán a szektorban történt tranzakciók aránya a kétszerese volt a régiós átlagnak az összes tranzakció tekintetében. Stabilan magas az információtechnológiai befektetések száma világszerte. A vevői oldalon egyre gyakoribbak a stratégiai szereplők, akik leginkább a specializálódott, innovatív vállalatokban látnak lehetőségeket, melyeket sokszor kisebb méretük ellenére is szívesen vásárolnak fel.


„A magyar technológiai-szektor vállalkozói kultúrájában is egyre elfogadottabbá, sőt keresettebbé válik a kockázati tőke bevonása, mint a versenyképes, fiatal cégek gyors felemelkedésének eszköze. A pozitív trendhez a Jeremie-program nagyban hozzájárul, mivel az abból részesülő innovatív cégek nagy része fiatal technológiai vállalkozások közül kerül ki” – mutatott rá Bányai András, az Ernst & Young Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások csoportjának menedzsere.


„Az iparág abban a szerencsés helyzetben van, hogy többféle befektetői kör számára is vonzó. A kisebb cégeknek elsősorban a hazai, vagy regionális kockázati tőke jelent segítséget a növekedéshez, a magyar viszonylatban nagyobbnak számító vállalatok pedig akár a legnagyobb nemzetközi, stratégiai vevők figyelmére is számot tarthatnak. Ez megnyugtatóan hat a kockázati tőke befektetőre is, hiszen ők már beszálláskor az exit-lehetőségeket keresik, azokat előre látva jóval szívesebben fektetnek be.” – tette hozzá a szakember.