Technology

Megszűntetni a bizalmatlanságot (Forrás: xtechsolutions.ca)
Megszűntetni a bizalmatlanságot (Forrás: xtechsolutions.ca)
Forrás: xtechsolutions.ca

Klub a felhőkben

A legtöbb vállalkozás számára létezik olyan informatikai megoldás, amellyel sokkal hatékonyabb, olcsóbb és biztonságosabb lehet a cég it-rendszerének működtetése. Ilyenek a felhő-alapú megoldások is, amelyek segítségével átszervezhetők a folyamatok, megszűntethetők a térbeli korlátok, s kevesebbet kell költeni hardverekre és szoftverekre.

Egyre több szó esik a számítási felhőről, sőt a maga szintjén szinte mindenki használja is azt. Hiszen legyen szó bármilyen népszerű ingyenes levelező rendszerről, banki szoftverről, a Facebookról vagy akár a Youtube-ról, máris felhő-felhasználóvá válunk. Az üzleti életben, elsősorban a kis- és középvállalatok szegmensében az ilyen típusú szolgáltatások igénybevételével kapcsolatban érezhető egyfajta bizalmatlanság, melynek legfőbb oka az információhiány lehet – hangoztatta Ábrahám Viktor, a EuroCloud Magyarország Egyesület elnökségi tagja az Invitel legutóbbi InnoMax Klub rendezvényén.

Megszűntetni a bizalmatlanságot (Forrás: xtechsolutions.ca)
Megszűntetni a bizalmatlanságot (Forrás: xtechsolutions.ca)

A Microsoft Magyarország képviseletében , a Microsoft Office üzletág vezetője a szoftveróriás aspektusából beszélt a cloud computing trendjeiről. Arról, hogy mit jelent és milyen üzleti folyamatokra adhat megoldást infrastruktúra, platform vagy szoftver szinten a kiszervezés. Mint elmondta akár az Office alkalmazásokról, levelező programokról vagy egy könyvelő szoftverről is van szó, ma már minden vállalat találhat a saját szintjén elérhető és hasznos cloud computing megoldást.

Riba István független felhőszakértő ugyanakkor úgy látja, hogy ma még van egyfajta visszatartó ereje annak, hogy a szerver nem az irodában, a szoftver pedig nem a felhasználó gépén van. Noha az előnyök egyértelműek, az olcsóbb működés vonzó, kell még egy kis idő, amíg a cégvezetők valójában megértik miért és milyen vállalati folyamatokat érdemes kiszolgálni a felhőből. A bizalom egyelőre még sok helyen hiányzik, kialakulásához pedig mindenképpen szemléletváltásra van szükség.

Csáji Csaba, a bérelhető üzleti szoftverekkel is foglalkozó Libra Szoftver Zrt. vezérigazgató-helyettese konkrét példákon keresztül ismertette, hogyan vehet igénybe egy-egy cég cloud computing megoldásokat, úgy mint: havi díjas vagy a felhasználói szám alapján bérelhető szoftverek, web alapú adatbázis-kezelő rendszerek, e-learning programok vagy központilag elérhető vállalati irányítási szerverek.