Technology

Elképesztő mennyiségben jönnek
Elképesztő mennyiségben jönnek
Forrás: www.wired.com

Kiszállhat a netbook piacról a Samsung

A tabletek megjelenésével és elterjedésével hamarosan teljesen idejétmúltak lesznek a korábban a PC piac megújítójaként emlegetett készülékek.

2007-es bevezetésükkor a pc piac fellendülését, az eladások növekedését várták a gyártók a netbooknak elnevezett termékcsaládoktól. Számításaik úgy tűnik nem jöttek be, hiszen az eladási adatok nem voltak túl biztatóak, a táblagápek megjelenésével pedig szinte teljesen okafogyottá vált a miniatűr laptopok gyártása. Erről tanúskodik egy francia blog által kiszivárogtatott email is, amiben a Samsung vezetése értesíti partnereit arról, hogy a jövő év első negyedévétől beszünteti a gyártást. Az email szerint 2012-től a cég befejezi a 10,1 inches készülékek gyártását és a hangsúlyt a nagyon 11,6 és 12 inches készülékekre helyezi. Az ilyen, az Intel által csak ultrabooknak nevezett termékcsoport az Apple Macbook Airjének egyértelmű ellenfele lehet. Ezzel a döntéssel a Samsung a második nagy gyártó, amely kivonul a piacról, közvetlenül a Sony után, amely idén áprilisban jelentette be, hogy abbahagyja netbookjainak fejlesztését és gyártását.

 

Az érinthetetlen már nem szexi (forrás: netbooked.net)
Az érinthetetlen már nem szexi (forrás: netbooked.net)

A váltás nem meglepő, hiszen az apró netbookok már szinte semmilyen szempontból nem vehetik fel a versenyt a táblagépekkel, a kritikusok szerint ma már árban és teljesítményben is alig választja el őket valami a laptopoktól, így a potenciális vásárlók inkább az utóbbiakat veszik meg. Az alacsonyabb teljesítményű és kis méretű gépek után a gyártás és a forgalmazás inkább a könnyű, de megfelelő méretű ultrabookok felé fog elmozdulni, amelyeknek jó esélye lehet egy nagyobb vevőkör megszólítására. A csak böngészésre és médiafogyasztásra alkalmas készülékek helyét a táblagápek veszik át, így a PC gyártóknak új piac után kell nézniük. Az IHS iSuppli felmérése szerint a jelenlegi növekedési ráta mellett a PC piacot kitevő ultrabook kategóriás gépek aránya a mostani 13 százalékról 43 százalékra növekedhet 2015-ig. A piac bővülése egyben mentőöv lehet az Intel számára is, amely lassan kiszorul a mobileszközök piacáról és a netbook szegmensben sem rendelkezett nagy befolyással.