Technology

Megoldókulcs lehet a bajra
Megoldókulcs lehet a bajra
Forrás: pclaunches.com

Kézbeveszi a hardvergyártást a Microsoft

Úgy tűnik a Microsoft is igyekszik konkurenseihez hasonlóan nagyobb befolyást gyakorolni afelett, hogy milyen hardveren forgalmazzák termékeit.

A Microsoft és az Intel idei szakításával nyilvánvalóvá vált, hogy az amerikai szoftveróriás igyekszik minden területen terjeszkedni, ezért nem szeretné magát egy processzorgyártóhoz kötni. A Windows On ARM projekt keretében a cég igyekszik legújabb operációs rendszerét ARM rendszerű processzorokra is felkészíteni és ehhez keresett partnereket. A cég új operációs rendszere táblagépeken és ultarbookon is futtatható lesz, bár az eddigi hírek szerint nem a teljes desktop verzió, csupán a mobil eszközökre fejlesztett Metro változat lesz elérhető.

Kínára hajtanak (forrás: pcformat.techradar.com)
Kínára hajtanak (forrás: pcformat.techradar.com)

A Microsoft annak érdekében, hogy ellenőrizhesse milyen hardverre kerül a terméke most minden ARM processzorokkal foglalkozó gyártót megkért, hogy egy meghatározott körből válasszon partnereket, amelyekkel együttműködve folytatják a fejlesztéseket. A Microsoft arra kérte a gyártókat, két partnert válasszanak, egy fő- és egy mellék fejlesztési vonalhoz. A hírek szerint a Qualcomm a Samsunggal és a Sonyval szövetkezett, a Texas Instruments a Toshibával és a Samsunggal fejleszt közösen, az Nvidia pedig a Lenovót és az Acert választotta. Míg az első két cég a szövetsége a Samsunggal hatalmas piacot jelenthet a Qualcomm-nak és a Texas Instruments-nek, addig a Lenovo választásával az Nvidia a kínai piacokat célozhatta meg.

A felsorolásból látványosan kimaradt az Asustek, ami ezek szerint nem fog résztvenni a Windows On ARM projektben, így valószínűleg tajvani cég a jövőben az Androidra koncentrál majd. A Microsoft a mobil Windows 8 fejlesztésével igyekszik beszállni a tablet piacra, illetve nagyobb részesedést szerezni az okostelefon piacon. A hardverfejlesztés felett gyakorolt nagyobb befolyással, illetve a fejlesztési ciklus ellenőrzésével a cégnek sikerülhet javítani a felhasználói élményen, megszüntetve az eddig jellemző fragmentálódást, ami a cég termékeinek nagy hibája volt.