Technology

Áramlanak ki az információk
Áramlanak ki az információk
Forrás: www.miltonalexander.com

Egy év alatt megkétszereződött a mobil adatforgalom

Az Ericsson Mobilitási jelentése a piac bővülése mellett vizsgálta a globális adatforgalom alakulását és várható trendjeit is.

Az adatforgalom stabilan növekedett 2012-ben, egy év alatt gyakorlatilag megduplázódott, derül ki az Ericsson tanulmányából. Ez alapján várható az is, hogy a mobil adatforgalmi előfizetések száma jelentősen növekedni fog a jövőben; ennek eredményeképpen pedig az adatforgalomban további jelentős növekedés várható, és az előfizetőnkénti átlagos adatmennyiség is folyamatosan emelkedni fog.

2013-ban a mobil adatátviteli összforgalom várhatóan ismét megduplázódik, ahogyan az előző években mindig. A mobil számítógépeken bonyolítják a legnagyobb forgalmat a legtöbb térségben, kivéve Észak-Amerikát. Az előfizetések számának hatalmas növekedése miatt azonban az okostelefon-forgalom még gyorsabban növekszik. Az előrejelzési időszakban szereplő későbbi években az adatforgalom egyenlően oszlik meg egyrészről a mobiltelefonok, másrészről a táblagépek, a mobil routerek és a hordozható pc-k között.

A mobil adatforgalom növekedésére nagy hatással van a különböző alkalmazások – például a közösségi hálózatok és képüzenet-küldés – használata. A becslések szerint 2018 végéig egy átlagos mobil pc hozzávetőlegesen 11 gigabájt forgalmat generál majd havonta, míg egy okostelefon 2 gigabájtot. 2018-ra a videó a globális mobil adatforgalom mintegy felét teszi ki.